Прочитај ми чланак

ВОЈНИ ЕКСПЕРТ: Како може да почне нуклеарни рат Русије и САД

0

Потенцијални рат између Русије и САД могао би да почне употребом конвенционалног оружја, а након неког времена би се употребило нуклеарно оружје, наводи војни експерт Константин Сивков у свом чланку за „Војно-индустријски курир“.

Према његовом мишљењу, непосредни знак да су САД спремне за напад биће повлачење амбасадора и представника дипломатске мисије. Такође би у близини руских граница могле да се распореде трупе под маском војних вежби и разместе ударне групе морнарице у подручја одакле ће моћи да се изводе напади.

Према мишљењу овог стручњака, таква дејства потенцијалног агресора пружиће Русији време за проактивне мере, на пример, наношење превентивног напада ненуклеарним оружјем у области где су стациониране балистичке и крстареће ракете уперене на Русију. За тако нешто би Москва могла да употреби системе „Калибар“, крстареће ракете Икс-101 и „Кинџал“. 

Осим тога, због повлачења Сједињених Америчких Држава из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета, Сивков предлаже да се у сврху наоружања искористе балистичке ракете средњег домета са нуклеарним бојевим главама, како би се повећао потенцијал нуклеарне контроле. Према његовим речима, совјетска достигнућа ће помоћи у стварању таквог оружја брзо и уз минималне трошкове. 

Последњих година, Москва и Вашингтон се редовно међусобно оптужују за нарушавање Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета. Русија је више пута изјављивала да се строго придржава својих обавеза из Споразума. Министар спољних послова Сергеј Лавров истицао је да Москва има веома озбиљна питања за Сједињене Америчке Државе у вези са реализацијом споразума од стране самих Американаца.

Конкретно, Русија наводи да САД размештају на копну — у војној бази у Румунији, али и у Пољској — системе способне за лансирање крстарећих ракета типа „Томахавк“, што је забрањено Споразумом. Руска страна такође скреће пажњу на чињеницу да САД развијају офанзивне беспилотне летелице и финансирају истраживања која се баве конструисањем крстареће ракете копненог базирања.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!