Прочитај ми чланак

Водитељка са Харварда са кофером пуним новца из Катара: Ко је ухапшена Ева Каили

0

Једна од потпредседница Европског парламента, грчка представница Ева Каили, ухапшена је у оквиру истраге о корупцији у Белгији. Грчки репортер јавља да је осумњичена за примање мита од Катара. Због тога је још у четвртак увече била искључена из своје странке ПАСОК, а избацио је и посланички клуб социјалдемократа у Европском парламенту.

Вест о хапшењу стигла је након што је њена странка у Грчкој, Панхеленски социјалистички покрет, саопштила у петак увече да је Каили избачена из њега због истраге коју је белгијски јавни тужилац водио против неколико особа у Европском парламенту, осумњичених за корупцију и кривична дела.

Истрага је обухватила радње „корупције“ и „прања новца“ организоване банде. Белгијске истражне судије су неколико месеци „сумњале да је држава Персијског залива утицала на економске и политичке одлуке Европског парламента, да уплаћује новац или нуди велике поклоне трећим лицима која због свог политичког и/или стратешког положаја имају велики значај“ у тој установи.

Полиција која у Европском парламенту истражује сумњу за подмићивање Катара пронашла је у њеној кући велику количину новца.

Додаје се да и је код њеног оца пронађен кофер новца. Наводно је у бекству јер су га сарадници упозорили. Извор близак случају рекао је новинарима да је истрага фокусирана на наводне покушаје Катара да корумпира италијанског социјалисту који је био члан Европског парламента од 2004. до 2019. године.

Ко је Ева?

Каили, која се сумњичи за корупцију је студирала на Политехници Аристотел универзитета у Солуну за инжењера архитекте. Магистрирала је на Универзитету у Пиреју, на међународним и европским студијама. Такође је и докторант Политичке економије о практичним одговорима на кризу. Уписала је економски курс на Харварду и студирала на Грчкој школи новинарства.

Пре своје политичке каријере, Каили је била позната водитељка вести на Мега каналу од 2004. до 2007. Такође, била је и консултант за комуникацијску стратегију и јавне и спољне послове грчких фармацеутских компанија и једна од највећих медијских група 2012-2014.

Омладини ПАСОК-а придружила се 1992. године. Председница Удружења студената Архитектонске школе постала је 2001. године, а годину дана касније већ је била најмлађи члан који је изабран у Градско веће Солуна.

На националним изборима 2004. Каили је била најмлађи кандидат, а на изборима 2007. године изабрана је за посланицу у грчком парламенту. У то време била је најмлађа посланица странке ПАСОК. Задржала је своје место на националним изборима 2009. до 2012. године.

Током свог мандата у парламенту, Каили је била чланица више парламентарних одбора: Сталног одбора за питања културе и образовања, Сталног одбора за националну одбрану и спољне послове и Посебног сталног комитета Грка у иностранству. Такође, била је и чланица грчке делегације у Парламентарној скупштини Организације црноморске економске сарадње (БСЕЦ), Парламентарној скупштини НАТО-а и Парламентарној скупштини Уније за Медитеран. Представљала је Грчку на конференцијама и специјалним мисијама у иностранству.

Уочи кључног гласања о поверењу премијеру Јоргосу Папандреуу у новембру 2011. Каили је доспела на насловне стране када је објавила да ће одбити да подржи владу на гласању. Међутим, касније је одустала од тога и Папандреу је добио гласање о поверењу са свих 155 посланика ПАСОК-а који су изразили подршку његовој влади.

У њеној биографији такође се наводи и да је да је и потпредседница групе за стратегију иновација, ИКТ, технологију, предвиђање, предузећа, ЕСГ и ЦСР, УН, СТО, ОЕЦД и Блиски исток.