Прочитај ми чланак

Водећи стручњаци у Енглеској: Ковид ће се до пролећа свести на сезонски грип

0

Професори Џон Бел и Сара Гилберт изјавили су да ће корона вирус на крају проузроковати болести које ће бити благе попут обичне прехладе

Сер Џон Бел, професор медицине на Универзитету Оксфорд, каже да би до прољећа идуће године вирус короне могао постати попут сезонског грипа, имајући у виду да се имунитет становништва подиже вакцинацијом и заражавањем.

Додајући да је „најгоре прошло“ и да би послије зиме све „требало бити у реду“, напоменуо је да су чак и вакцинисани стално изложени заражавању.

И директор Модерне Стефан Бансел изјавио је у понедељак да би се пандемија вируса корона могла завршити за годину дана, имајући у виду да повећање производње вакцина обезбјеђује њихову доступност широм свијета.

Изјава је дата дан по изјави професора Саре Гилберт, чији је рад допринијео развоју вакцине Астра Зенеке, да вируси слабе што се више распростиру.

Гилбертова је рекла и да ће ковид доводити до слабијих обољења, умањујући страховања од неке смртоносније нове варијанте.

Говорећи на интернет семинару Краљевског друштва за медицину, Гилбертова је поред осталог рекла:

„Вируси обично постају мање вирулентни што се више шире, и нема разлога да мислимо да ћемо имати вирулентнију варијанту Сарс-Ков-2. Видимо лагане генетске промјене вируса и у становништву ће се постепено развијати имуност на њега, као и у случају свих других сезонских корона вируса.“