Прочитај ми чланак

Власт у Шангају затвара купце у продавници ИКЕА због контакта са зараженом особом

0

Вирални видео настао је у Шангаској продавници шведског намештаја ИКЕА где су камере забележиле ужасавајуће сцене купаца који покушавају да изађу из радње док их обезбеђење затвара у импровизовани карантин.

Здравствени званичници намеравали су да закључају радњу у пословној градској четврти, јер су муштерије наводно биле у контакту са особом позитивном на ковид.

Виде се чувари како затварају врата, док гомила гура изнутра и прави пролаз за бег.

Шангај се ове године суочио са врло строгим двомесечним закључавањем.

Од тада, у складу са државном стратегијом нулте Ковид политике, у граду од 20 милиона људи наређено је да се хитно затворе читаве области где су забалежени нови случајеви и њихови блиски контакти.

Многи су затворени на необичним местима у ресторанима брзе хране, теретанама и канцеларијама.

До изненадног затварања Икеине продавнице дошло је због блиског контакта шестогодишњег дечака коме је потврђен Ковид после повратка из Ласе на Тибету, саопштио је Дандан Жао, заменик директора шангајске Здравствене комисије у недељу.

Није рекао кад је блиски контакт био у радњи.

Они који су се затекли у Икеиној радњи у областима у близини морају бити у карантину два дана и да их здравствени званичници прате пет дана, рекао је Жао.

До недеље је ухваћено скоро 400 блиских контаката шестогодишњег дечака – који није имао симптоме инфекције – док је 80.000 било обавезно да уради ПЦР тестове, преноси Шангај дејли.

Из Икеиног корисничког сервиса су у недељу поручили да је радња затворена због пораста броја случајева.

Водећа радња у четврти Ксухуи, отворена 1998, била је прва продавница шведског намештаја у Кини. Данас их је 35 широм земље.

Кина истрајава у политици нулте толеранције у спречавању ширења корона вируса, упркос томе што то знатно утиче на привреду и све је више људи који се томе противе у јавности.

Сцене панике са Икеиних видеа од прошле недеље приказују људе у другом делу Шангаја како истрчавају из зграде због гласина о ненормалним резултатима корона тестова.

Док је трајало закључавање у Шангају ове године било је много извештаја о несташицама хране и лоших услова живота са којим се људи суочавали у центрима за карантин.

Изнервирани становници снимљени су како се жустро свађају са ковид редарима и вриште са прозора протестујући против рестрикција.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!