Прочитај ми чланак

У дужничком ропству „Фајзера“: Италија обавезана на куповину 40 милиона вакцина

0

Према документима на које се позива "Политико", Италија већ има око 16 милиона неискоришћених доза у складиштима, а које су у међувремену застареле и чији ће део донирати Тајланду и Либији

Упркос томе што је пандемија ковид-19 одавно није међу најважнијим вестима, Италија ће, у наредне две године, морати да купи скоро 40 милиона доза ковид вакцине, упркос томе што је стопа вакцинације драстично успорила, указују владини документи у које је имао увид „Политико“.

Према уговору, о којем је први известио италијански сервис РАИ, Рим ће добити 36,7 милиона доза од „Фајзера“ и 2,9 милиона од „Новавака“, који ће бити испоручени на време за зимску вакцинацију 2024-25 и 2025-26. године.

Са друге стране, од почетка актуелне зимске вакцинације потрошено је свега 2,1 милиона доза. 

Ситуација Италије, у којој постојећи уговори обавезују на куповину далеко више вакцина него што је реално потребно, ипак није јединствена.

Европска унија се уговорима са компанијама „Фајзер“ и „Биотек“ обавезала на куповину 1,8 милијарди вакцина, а земље чланице се жале да су преплављене испорукама док се недовољно људи пријављује на вакцинацију.

Поврх тога, „Фајзер“ је тужио Пољску и Мађарску након што су те земље одбиле да преузму испоруку вакцина на коју су се претходно обавезале, а која се испоставила сувишном, наводи овај медиј.

Према документима на које се позива „Политико“, Италија већ има око 16 милиона доза у складиштима, које су у међувремену застареле. Влада у Риму намерава да донира 8,2 милиона ових застарелих вакцина Тајланду и Либији.

„РАИ“ је, са друге стране, открио да је најмање 215 милиона доза бачено широм ЕУ, а вредност неискоришћених вакцина се процењује на 4 милијарде евра.

Укупан број је скоро сигурно потцењен, напомиње „Политико“, с обзиром на то да су бројне земље, укључујући Француску, одбиле да открију податке о протраћеним дозама.

Документи италијанског министарства здравља показују да је земља до сада потрошила 4,4 милијарде евра на вакцине – а више од половине, или 2,8 милијарди евра, било је на производе „Биотек/Фајзера“, и још око 1,3 милиона је отишло „Модерни“.

Према интерним извештајима, влада очекује да ће потрошити још 850 милиона евра на дозе које тек треба да буду испоручене и које је у обавези да купи.