Прочитај ми чланак

Власник Геј бара у Русији ухапшен због ЛГБТ пропаганде

0

Хапшење је треће повезано са ЛГБТ активностима у ноћном клубу у граду Оренбургу

Руски суд одредио је притвор власнику геј клуба Посе у граду Оренбургу због наводног организовања „екстремистичких“ активности повезаних са ширењем ЛГБТ пропаганде.

Осумњичени ће остати у притвору до 18. маја док је истрага у току, наводи се у саопштењу Централног окружног суда Оренбурга у недељу.

Суд није објавио име осумњиченог, али су га неки медији идентификовали као Вјачеслава Хасанова, који је наводно приведен на аеродрому Шереметјево у Москви 28. марта.

Према истрази, власник клуба је био у завери са групом појединаца који су подржавали активности забрањеног ЛГБТ покрета.

Наводи се да је обављао организационе функције као што су изнајмљивање просторија и њихово претварање у бар, именовање менаџера, одабир уметника, одобравање наступа и догађаја, а затим објављивање фото и видео материјала који промовишу нетрадиционалне односе на клупском Телеграм каналу, чиме је „пружање приступа овим информацијама неограниченом броју особа.“

Раније овог месеца уметнички директор клуба Александер Климов и пословна директорка Диана Камилианова ухапшени су под сличним оптужбама. Ако буду проглашени кривима, могли би да се суоче са до десет година затвора.

ЛГБТ пропаганда је у Русији забрањена од 2022. године, а у новембру прошле године Врховни суд је пресудио да се активности „међународног ЛГБТ друштвеног покрета“ признају као „екстремистичке“. Прошле недеље, руска Федерална служба за финансијски надзор (Росфинмониторинг) уврстила је „покрет и његове структурне јединице“ на листу особа и организација за које се сматра да су умешане у екстремистичке активности или тероризам.

Случај Посе цлуб је прва кривична истрага у Русији повезана са пресудом Врховног суда. Руски председник Владимир Путин раније је изјавио да анти-ЛГБТ законодавство не би требало да утиче на личне животе људи, под условом да се тиме „не размећу“ у јавности и да не укључују децу.