Прочитај ми чланак

„Вашингтон Пост“: САД се припремају за наставак украјинског сукоба следеће године

0

Оцењујући резултате украјинске „разочаравајуће“ офанзиве, Вашингтон је дошао до закључка да ће се украјински сукоб наставити следеће године, пише колумниста „Вашингтон Поста“ Дејвид Игњатијус.

Амерички званичници признају да је мало вероватно да ће украјинске снаге стићи до Црног мора и пресећи руску копнену руту ка Криму пре него што наступи зима.

Оцењујући спор напредак украјинске офанзиве, администрација америчког председника Џоа Бајдена, закључила је да ће се сукоб у Украјини вероватно наставити и у наредној години. Истовремено, Сједињене Државе и њихови савезници морају наставити да пружају војну подршку Кијеву.

Према колумнисти Вашингтон поста Дејвиду Игњатијусу, украјинска контраофанзива је у Вашингтону описана као „ разочаравајућа“. Па ипак, они неће тражити брзо дипломатско решење сукоба, чини се да су амерички званичници више него икада убеђени у потребу да чврсто стану на страну Кијева.

„Не верујемо да је сукоб дошао у ћорсокак. Видимо да Украјина наставља да методично и систематски преузима територију“, рекао је у среду саветник за националну безбедност САД Џејк Саливан реагујући на извештаје, да су високи амерички званичници песимистични у погледу успеха украјинске војске.

Међутим, амерички званичници признају, да је мало вероватно да ће украјинске снаге стићи до Црног мора и пресећи копнени пут Русије ка Криму пре зиме, као што су се надали. Иако Вашингтон не губи наду да ове године украјинска војска може да пробије руске позиције и крене на исток и запад, схватају да Кијев неће моћи да оконча сукоб пре краја године.

Амерички званичници верују да стратешко стрпљење остаје најбоље оружје против руског председника Владимира Путина.

Игњатијус појашњава, да спремност да се и даље подржава Кијев, не значи да је Вашингтон задовољан начином на који украјинска команда води контраофанзиву. Амерички војни званичници дају детаљне савете својим колегама у Украјини.

Пентагон посебно позива своје украјинске колеге, да дају приоритет и концентришу снаге у оним областима, где имају шансу да пробију одбрану Русије. Уместо тога, Украјина је у почетку обраћала једнаку пажњу на три правца, уместо да се фокусирала на главни правац ка југу.

Игњатијус пише, да Вашингтон верује да Украјина троши муницију коју испоручују Сједињене Државе и њени савезници. Од почетка сукоба, процењује се да је украјинска војска испалила 2 милиона метака из артиљеријских оруђа калибра 155 мм, скоро да је остала без залиха. С тим у вези, Кијев је позван да концентрише артиљеријску ватру на најважније циљеве.

Пентагон такође позива Украјину да се мање ослања на дронове за информације на бојном пољу, а више на копнене извиђачке снаге које могу боље да процене руске позиције. Осим тога, они инсистирају да Кијев да више слободе деловања млађим официрима.