Прочитај ми чланак

Вакцинисани добили СРЧАНЕ ПРОБЛЕМЕ: Шведска суспендује Модерну

0

Шведски здравствени званичници сада су одлучили да се мораторијум на давање вакцине Модерна свима млађима од 31 године продужи на неодређено време, објавио је британски Дејли мејл. Пауза за давање Модерна вакцине требало би да се заврши 1. децембра.

Финска, Исланд и Данска предузеле су сличне кораке. Норвешка охрабрује мушкарце млађе од 30 година да не приме ињекцију Модерне, али то не прописује.

Вакцина Moderna је месецима под лупом због података који показују да су младићи који је примају под повећаним ризиком од миокардитиса, упале срчаног мишића, и перикардитиса, упале срчане марамице.

Дејли мејл је известио да је једна америчка студија која још увек није рецензирана закључила да „млади мушкарци млађи од 20 година имају до шест пута већу вероватноћу да ће развити миокардитис након заразе КОВИД-ом од оних који су вакцинисани”.

Одлука је донета пошто америчка Управа за храну и лекове ставља на чекање планове Модерне за вакцинацију, намењену популацији од 12 до 17 година, због забринутости због ризика од болести, пише The Wall Street Journal.

Иако је савезни панел Центра за контролу и превенцију болести у четвртак одобрио бустере за вакцине Moderna и Johnson & Johnson, било је неких упозорења, наводи CNBC.

Др Том Шимабукуро је рекао да постоји повећан ризик од миокардитиса и перикардитиса код Moderna или Phizer вакцина, посебно након друге дозе вакцине.

Према Дејли Мејлу, подаци указују да је ризик био 13 пута већи за оне који су примили вакцину Moderna него за оне који су добили вакцину Phizer.

Шведска агенција за јавно здравље саопштила је да необјављени подаци који повезују Moderna вакцину са ова два стања значе да постоји „повећан ризик од нежељених ефеката као што су запаљење срчаног мишића или перикарда“.

“Ризик од заразе је врло мали”.

Ти подаци нису јавно објављени.

FDA је изразила забринутост у вези са вакцином Phizer у својој изјави где јој даје пуно одобрење, рекавши да „подаци показују повећане ризике, посебно у року од седам дана након друге дозе“.

„Уочени ризик је већи међу мушкарцима млађим од 40 година у поређењу са женама и старијим мушкарцима. Уочени ризик је највећи код мушкараца старости од 12 до 17 година”, саопштила је FDA.

Агенција је напоменула да је „неким појединцима потребна подршка интензивне неге“ и да дугорочне информације о ризицима још нису доступне.

Wестерн Јоурнал је објавио овај чланак у интересу да расветли приче о вакцини против ЦОВИД-19 које медији естаблишмента углавном не преносе. У том истом духу, према најновијим статистичким подацима CDC-овог система за пријављивање нежељених ефеката вакцина, пријављено је 7.439 смртних случајева међу онима који су примили вакцину, или 20 на сваки 1.000.000. Насупрот томе, CDC је пријавио 652.480 смртних случајева од ЦОВИД-19, или 16.101 на сваки 1.000.000. Осим тога, мора се напоменути да VAERS извештаје може поднети било ко и да их CDC не верификује. Према томе, како агенција напомиње, „Извештаји о нежељеним ефектима VAERS-у након вакцинације, укључујући смрт, не морају нужно значити да је вакцина узроковала здравствени проблем”. Одлука да ли ћете примити вакцину против КОВИД-а је лична, али је важно узети у обзир контекст када доносите ту одлуку.