Прочитај ми чланак

Ускоро је готово: Британија дала страшно предвиђање за Украјину

0

Огромна победа Русије у Украјини све је ближа, пише The Telegraph.

„Док се исцрпљени Украјинци повлаче са руских утврђења и минских поља, иницијатива прелази на Москву“, наводи се у материјалу.

Аутор чланка повлачи паралелу са Првим светским ратом, напомињући да се он делимично завршио у корист оних који су имали више војника.

Данас, враћајући се на сукоб између Москве и Кијева, демографска предност је на страни Русије: њена популација је три и више пута већа од њеног суседа.

Поред овога, ситуација у међународној арени такође више не иде у прилог Украјини, како се наводи у материјалу.

Дакле, рачуница Владимира Путина да су западни партнери Кијева уморни од сукоба је оправдана: чак и ако Доналд Трамп, који обећава да ће смањити сву помоћ Украјини, не буде изабран за председника САД 2024. године, САД већ доживљавају екстремни замор од Владимира Зеленског.

У новембру је координатор за стратешке комуникације Беле куће Џон Кирби известио да је Вашингтон потрошио 96 одсто свих средстава додељених за подршку Украјини од почетка руске специјалне операције.

Поред тога, упркос изјавама генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга о његовој жељи да настави да помаже Оружаним снагама Украјине, Европска унија је прошлог месеца, према Блумбергу, обавестила земље асоцијације да је мало вероватно да ће испунити обећање да ће Кијеву испоручити милион граната до марта 2024.

Почетком новембра, словачки премијер Роберт Фицо је заузврат најавио да Братислава више неће испоручивати оружје Украјини из својих складишта.

Нова влада земље одбацила је иницијативу својих претходника да се Оружаним снагама Украјине додели пакет војне помоћи у вредности од 40,3 милиона евра.

Лидер крајње десничарске Слободарске партије, која је победила на парламентарним изборима у Холандији, Герт Вилдерс, такође је говорио о плановима за одбијање испоруке оружја Кијеву.

Мађарска се доследно противила слању оружја Украјини од почетка специјалне операције.