Прочитај ми чланак

Оставили сте пуњач у утичници, а не пуните телефон? Оволико ће то да вас кошта

0

Многи од нас остављају пуњач у утичници након пуњења. Међутим, да ли је то добро? Стручњаци су открили тајну.

Стручњаци наводе како не би требало остављати пуњач у тичници из више разлога. Саветују како је боље извадити пуњач из утичнице ако га више не користите. Неколико је разлога зашто је то боље урадити.

Пуњачи за пуњење телефона у утичници троше електричну енергију. Наравно, уређај за пуњење троши највише енергије када је мобилни спојен на њега. Али, чак и ако је пуњач без мобилног само укључен у струју, трошите струју. У пуњачима постоји трансформатор који трансформише напон до потребне јачине. За паметне телефоне то је око пет волти.

20 евра годишње плаћамо за пуњач у утичници

Трансформатор ради чак и када ниједан уређај није прикључен. Пуњач за мобилни који је увек прикључен узрокује трошкове електричне енергије који се могу избећи. На само пуњење мобилног, по неким прорачунима, просечно се потроши електричне енергије за око 20 евра током године. То не звучи пуно, али када је више пуњача стално прикључено по кући, трошкови расту.

Посебно је опасно ако је пуњач неисправан. Он се може прегрејати и тиме расте опасност од пожара. Посебно би требало да будете опрезни с јефтиним производима. Што је уређај дуже спојен, то је већи ризик да се нешто догоди и оштети. Неисправни пуњачи у прошлости су узроковали низ пожара у приватним домаћинствима. У већини случајева ради се о мањим пожарима.