Прочитај ми чланак

„Украјинске снаге у Славјанску планирају да дигну у ваздух зграду са цивилима“

0

Украјински неонацисти у Славјанску планирају да дигну у ваздух зграду са цивилима како би за то окривили руску војску, изјавио је начелник Националног центра за контролу одбране Русије генерал-пуковник Михаил Мизинцев.

Према његовим речима, „поуздано је утврђено да у Славјанску у Доњецкој Народној Републици украјински неонацисти припремају још једну циничну провокацију са погибијом цивила како би оптужили Оружане снаге Русије за наношење неселективних напада на цивилне објекте“.


„У ту сврху, у згради професионалног аграрног лицеја под изговором наводног осигуравања безбедности држе становнике оближњих стамбених насеља. Истовремено, зграда је минирана и они планирају да је дигну у ваздух са почетком артиљеријских напада руских трупа на војне објекте у граду“, објаснио је генерал.

Мизинцев је, такође, истакао да се украјинске снаге заједно са пољским плаћеницима налазе у Националном техничком универзитету у Харкову и тамо су распоредили артиљерију и вишецевне бацаче ракета.

При томе намерно није извршена евакуација станара из оближњих кућа.

Он је додао да је у селу Пивнично у Доњецнкој Народној Републици у вртићу опремљено упориште са касарном за смештај припадника украјинских оружаних формација и страних плаћеника, а прилази згради су насумично минирани. О томе намерно није обавештено и локално становништво.

Мизинцев је додао да су јединице украјинске војне и територијалне одбране размештене у школи и вртићу у Николајеву.

Он је додао да је у селу Широколановка у Николајевској области, на територији једне стручне школе, непријатељ поставио тешко наоружање и оклопна возила, а на кровове – положаје снајпериста и одреде противваздушних преносних система.

Генерал је додао да су руски деминери до сада неутралисали у Донбасу скоро 55 хиљада експлозивних направа.