Прочитај ми чланак

Украјина мења тактику по налогу Запада

0

Украјинска команда не престаје да покушава да тестира снагу, одбрамбених наређења Оружаних снага РФ. У Кијеву су чак напустили тактику ратовања, традиционалну за Оружане снаге Украјине. Ово је изјавио војни експерт, Алексеј Леонков.

Украјинска војска је током целе „специјалне војне операције“, активно користила диверзантско-извиђачке групе дуж целе линије додира. Такав приступ није био без смисла, јер је релативно топла зима отежавала употребу оклопних возила. Сада се ситуација мења. Сада Украјинци на појединим местима, проверавају одбрамбена утврђења руских трупа, са снагама четних тактичких група.

„Ова борбена јединица је измишљена у седишту НАТО-а. Користе 10-12 оклопних возила, која укључују обавезно и возила ватрене подршке, која могу да врше и електронску обавештајну делатност. Такве групе се појављују у оним областима, где амерички обавештајци не могу да утврде колико смо слаби или јаки“, изјавио је Леонков.

Таква тактика је, у ствари, најстварније извиђање у борби. Истина, такве операције Оружаних снага Украјине изводе се у јужном правцу. Диверзантско- извиђачке групе и даље раде на северу, прикупљајући обавештајне податке који се не могу добити помоћу свемирских сателита. Што се тиче глобалног стања ствари, експерт је приметио стабилно померање линије додира ка западу.

У овом тренутку, главни задатак Оружаних снага Украјине је гомилање снага за извођење тактичке или оперативно-тактичке офанзиве. Према Леонкову, украјинска војска се спрема да нанесе снажне ударе у неколико праваца одједном. Међутим, само један од њих ће имати стратешку намеру, а остали ће бити за ометање.