Прочитај ми чланак

Удружена Русија, Иран и Кина: Америка у опасности

0

Алијанса омогућава да се успешно избегну санкције, победе у војним сукобима, а такође и привуку друге земље у својству савезника Сарадња три државе – Русије, Ирана и Кине, коју лист „Економист“ назива „антизападном осовином“, представља ноћну мору за САД и њихове савезнике, с обзиром на то да таква коалиција представља реалну претњу западном светском поретку.

Лист напомиње да тространо партнерство које су створиле Русија, Иран и Кина, развој трговине између њих, као и учешће у мултилатералним међународним организацијама попут БРИКС-а, говори о значајној снази која се супротставља Сједињеним Државама и њиховим савезницима.

Сарадња им омогућава да успешно избегну санкције, победе у војним сукобима, а такође и привуку друге земље у својству савезника.

Притисак Запада на Русију, Иран и Кину додатно зближава ове земље, а структура економија три државе омогућава им да се међусобно допуњују и одржавају стабилан раст.

Истовремено, према писању „Економиста“, може доћи до сукоба интереса између Руске Федерације и Ирана због наводне конкуренције у области извоза енергената.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров, с друге стране, изјавио је 21. марта да су такве претпоставке неосноване, јер чланице ОПЕК+, а то су Руска Федерација и Иран, одавно имају развијене механизме сарадње и компромиса.

„Нормалне земље, које своје поступке заснивају на међународном праву, увек ће наћи обострано прихватљиву равнотежу интереса. Штавише, мислим да ће тржиште енергената расти“, рекао је он.

„Гардијан“ је такође раније писао да се економски рат пуног размера против Руске Федерације показао контрапродуктивним за западне земље, јер је допринео формирању антизападне коалиције у свету.

Истовремено, руска економија је показала стабилност, а њена стопа раста је испред британске.