Прочитај ми чланак

У току највећа руска офанзива од почетка рата, ОТКРИВЕН ЊЕН ЦИЉ!

0

Руска војска покушава да "растегне украјинске снаге" интензивирањем напада широм прве линије фронта, тврди Министарство одбране Уједињеног Краљевства.

Русија је недавно постигла значајан успех на бојном пољу заузимањем града Авдијивке у Доњецкој области након месеци интензивних борби.

Британско министарство у најновијем извештају сугерише да су руске снаге интензивирале нападе преко прве линије у нади да ће гурнути Украјину до „преломне точке“.

Додаје да су руске копнене снаге такође ескалирале нападе у близини села Роботине.

– Руске копнене снаге наставиле су и врло вероватно појачале копнене нападе на осовину Роботина у јужној Украјини, коју је Украјина поново заузела током контраофанзиве у лето 2023. Руске снаге су интензивирале нападе на неколико тачака линије бојишта током прошле недеље вероватно са намером да растегну украјинске снаге – стоји у извештају.

ISW: Руси нападају са свих страна

И амерички Институт за проучавање рата (ISW) написао је у најновијем извештају да Руси нападају са свих страна на првим линијама.

– Русија је у процесу спровођења кохезивне офанзивне операције у потрази за оперативно значајним циљем, скоро први пут у више од годину и по кампање у Украјини – стоји у извештају.

ISW тврди да текућа руска офанзива у Харковској и Луганској области у источној Украјини „укључује нападе дуж четири паралелне оси“ који би „заједно вероватно створили оперативно значајне добитке“

– Дизајн ове офанзивне операције вредан је пажљивог разматрања, без обзира на њен исход, као могући пример способности руског заповедништва да учи и побољша своје претходне неуспехе на оперативном нивоу – оцењује ISW.

Четири смера напредовања

– Руска западна групација снага недавно је интензивирала операције дуж линије Купјанск-Сватове-Кремина и усредсређена је на четири смера напредовања. Руске снаге тренутно спроводе офанзивне операције североисточно од Купјанска, северозападно од Сватова, југозападно од Сватова и западно од Кремине – пише у извештају.

Руска западна групација снага (WМD) одговорна је за већи део осовине Харков-Луганск од стабилизације фронта након успјешне контраофанзиве Украјине у Харковској области у јесен 2022.

ISW наводи да су „6. комбинована армија и 1. гардијска тенковска армија WМD наставиле да локализују офанзивни напор североисточно од Купјанска 6. новембра 2023. и спорадично интензивирале операције другде у смеру Купјанска“.

Обавештајци: Путин је војсци дао рок од три недеље

Украјинска Главна обавештајна управа (ГУР) тврди да је руски председник Владимир Путин дао својој војсци рок од три недеље да преузме пуну контролу над Луганском области.

Генерал Вадим Скибицки, заменик начелника ГУР, рекао је током интервјуа за Интерфакс да Путин жели потпуну контролу над Луганском области пре предстојећих председничких избора у Русији, који су заказани за 15. до 17. марта.

– Пре избора желе да дођу барем до административних граница Луганске области. Имати барем неки успех, нешто попут Авдијивке, можда негде другде на неком другом фронту. Путин жели да покаже да су наводно успели да врате територије које је Украјина ослободила након почетка агресије пуног обима. То би се врло активно користило у информационо-психолошким операцијама, акцијама и информационом простору – рекао је Скибицки.