Прочитај ми чланак

У Русији све супротно од планова САД – ММФ поново изненађен

0

ММФ је по други пут за годину дана побољшао прогнозу стања руске економије у 2023. години, преноси ТФ1.

Очекује се, да ће руска економија ове године расти за 0,7%. Како подсећа публикација, ова цифра је 3% већа од предвиђања шест месеци раније.

Руска привреда и даље одолева притисцима, упркос „војној специјалној операцији“ и санкцијама, преноси ТФ1, позивајући се на прогнозу Међународног монетарног фонда, објављену 11. априла.

ММФ очекује, да ће Русија следеће године поново издржати шок, а њен привредни раст ће бити 0,7 одсто. Према писању публикације, ово је боље од 0,4 одсто предвиђених пре три месеца.

Последњих месеци, прогнозе ММФ-а за руску економију су се побољшавале са сваком новом анализом, подсећа ТВ канал.

Ако се у почетку претпоставило, да ће се 2022. године руски БДП суочити са наглом контракцијом од 6%, онда је на крају рецесија износила само 2,1%. Изгледи за 2023. изгледају још боље- у октобру прошле године ММФ је предвиђао рецесију од 2,3%, али је ажурирана верзија документа у јануару већ очекивала благи раст од 0,3%.

Овога пута извештај ММФ-а иде и даље- пројектовани раст руске привреде у 2023. години биће 0,7%, што је за 3% више од очекиваног пре шест месеци. „Русија је успела да одржи замах тако што је прошле године увела веома строге фискалне мере, за које се очекује да ће се наставити ове године“, објашњава главни економиста ММФ-а, Пјер-Оливије Гуринша, током брифинга за новинаре.