Прочитај ми чланак

У МИНСКУ протести, Лукашенко хоће да затвори фабрике где су радници протестовали

0

Белоруски председник Александар Лукашенко рекао је данас да ће затворити фабрике чији су радници протестовали, преноси руска државна агенција РИА .

„Ако фабрика не ради, ставимо онда од понедељка катанац на браву, зауставимо је“, цитирала је руска агенција речи Лукашенка које је изговорио у Гродноме, близу границе с Пољском. „Људи ће се смирити, а ми ћемо одлучити кога ћемо даље позвати да ради.“

У највећем изазову Лукашенкове 26 година дуге владавине, људи су изишли на улице у многим бјелоруским градовима, укључујући и главни град Минск. Скоро две недеље протестују против резултата председничких избора који су се одржали 9. августа, за које тврде да су намештени како би Лукашенко био поновно изабран.

Многи радници у државним фабрикама такође су се придружили протестима, када их је посетио пре неколико дана, добацивали су „Одлази, одлази“.

Лукашенко одбацује било какву изборну превару.

Протести се не смирују

У Минску је одржан још један протест, 14. по реду, а окупљање на Тргу незавиности протекло је у мирној атмосфери.

Окупило се неколико хиљада људи. Импровизована сцена била је постављена испред споменика Лењину који су локалне власти претходно оградиле.

Пуштала се музика, обраћали су се учесници митинга, скандирало се: „Живела Белорусија“.

Њима су се на кратко придружили и чланови Координационог савета опозиције, бивши министар културе Павел Латушко и Марија Колесњикова.

Они су разговарали са окупљенима али се нису званично обраћали.

Разилазећи се демонстранти су скандирали: „Сваки дан“, сугеришући да ће се протести наставити.

Током дана одржана је и шетња неколико стотина девојака са цвећем, које су формирале на улицама главног града ланац у знак протеста због бруталности полиције.

Популарна белоруска група „Навибенд“ им се такође придружила.

Демонстранти су изашли у суботу на улице Бреста, Гомеља, Салигорска, али и других градова широм земље.

Раније данас на западу земље у Градном је одржан митинг подршке председнику Белорусије Александру Лукашенку.