Прочитај ми чланак

У Киргизији у току најмасовниjа евакуација становништва у историји

0

Евакуација становништва из пограничних села у Киргизији, у тренутном конфликту са Таџикистаном, је најмасовнија у историји земље, изјавио је секретар Савета безбедности Киргизије Марат Иманкулов.

Власти у Киргизији су саопштиле да је евакуисано више од 142 хиљаде грађана, од којих је њих 136 хиљаде из Баткенске области, пет хиљада из Ошке области и њима је достављено око 600 тона хуманитарне помоћи.

Фото: Јутјуб/принтскрин

Иманкулов није искључио могућност да су на страни Таџикистана током пограничних сукоба учествовали терористи. Напоменуо је и да су они пуцали на све стране по цивилима и насељима и да Киргизија има видео снимке који то потврђују. Како је појаснио, на неким кадровима су идентификовани грађани Авганистана.

„У овом тренутку је очувано примирје. Договорили смо се о повлачењу тешке технике и наоружања и контролу тих одлука“, рекао је он и позвао власти Таџикистана да у будућности не покушавају да пограничне проблеме решавају војним путем.

Коментаришући штету која је причињена, навео је, да она тренутно износи 17 милиона долара и да постоји могућност да ће се цифра увећати.

Већи сукоби на граници Киргизије и Таџикистана почели су у петак ујутро. Стране су једна другу оптуживале за гранатирање. Жестоке борбе између војске двеју земаља трајале су цео дан готово дуж целе границе. Прекид ватре је постигнут тек увече. У суботу ујутро настављени су повремени сукоби. Стране су једна другу оптуживале за кршење споразума о прекиду ватре. Размена ватре престала је тек у суботу увече.

Киргизије је саопштила да је у сукобима погинуло 46 особа, а да је 140 њених грађана повређено. Таџикистан је објавио да је погинуло 35 грађана, а 30 рањено.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!