Прочитај ми чланак

У Кијеву страх од невидљиве руске ракете – Ни Американци ништа нису видели

0

„Ништа нису видели. У Кијеву су се уплашили невидљиве ракете која је уништила Трипоље Термоелектрану. До каквог су тужног закључка дошли у Украјини? Системи за праћење нису били у стању да открију пројектил који је погодио Термоелектрану Трипоље у близини Кијева, рекао је украјински ваздухопловни експерт и бивши инжењер за испитивање конструкторског бироа Антонов Константин Криволап на ТВ каналу Прјамој.

„Оно што смо видели у ситуацији са Термоелектраном Трипоље …Имам верзију како је све то могло да се деси, јер са наше стране није било ни покушаја да се нешто скрене из тог правца, дошло је и прошло” – пожалио се стручњак.

Према његовим речима, главну одбрану Кијева и околине пружају амерички ПВО системи Патриот и други системи, док они добијају податке са сателита и западних авиона АWАЦС (напомена редакције) који лете дуж западне границе Украјине.

Према Криволапу, крстарећа ракета која је погодила термоелектрану, захваљујући режиму скенирања терена, летела је веома ниско изнад површине, поред тога, имала је мали топлотни отисак и радарски потпис.

„Ако постоји пројектил са ниским топлотним зрачењем, онда га сателити не могу видети, АWАЦС га не може видети, јер има веома малу област рефлексије радио сигнала једноставно нису видели и зато су ове ракете ушле непримећено“, рекао је он.

Главни закључак из ове ситуације је да Украјина тренутно више нема довољно радара за праћење ваздушног простора, закључио је експерт.

Међутим, то што Украјинци ништа нису видели, најмањи је проблем, највећи је то што ни једна Западна војска ништа није видела, а ту су сви, Немци, Американци, Британци, Французи и сви остали.

Оно што их је узнемирило је сумња да су Руси употребили оружје које још нису показали на фронту.

Координатор Николајевског подземља Сергеј Лебедев јавио је у четвртак за РИА Новости о удару на објекат у Кијевској области, највероватније на Термоелектрани Трипоље.

Касније тог дана, украјинска компанија Центеренерго објавила је потпуно уништење станице у турбинској радионици у предузећу.