Прочитај ми чланак

„То је монструозно“: Русија позива Запад да укине санкције против Сирије

0

Русија позива Запад да укине санкције против Сирије које спречавају пружање хуманитарне помоћи тој земљи након земљотреса, саопштила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

„Апелујемо да се хитно преиспита тај нехумани став, да се укину ограничавајуће мере које су тренутно на снази против Сирије. Још једном наглашавамо да је Дамаску неопходно пружити хитну међународну помоћ у тесној координацији са сиријском владом уз поштовање суверенитета и територијалног интегритета те земље“, истакла је Захарова.

Фото: принтскрин

Она је подсетила да је колективни Запад игнорисао чињеницу да је земљотрес, чији је епицентар био у Турској, довео до хиљада жртава и разарања у Сирији.

„То није само манифестација политизованог приступа којим се западњаци руководе у процесу пружања хуманитарне помоћи жртвама у овој земљи. То је нешто монструозно, то прелази границе представе о нашим основним универзалним људским вредностима – не неких посебних традиција и идеологија, већ онога шта нас чини људима”, оценила је Захарова.

Огласио се и портпарол Кремља Дмитриј Песков који је поручио да ће Русија наставити да помаже Сирији.

„Што се тиче наше земље, знате да ми тренутно пружамо помоћ нашим пријатељима у Сирији преко различитих ресора и наставићемо са тим и убудуће“, рекао је Песков.

Подсећања ради, западне земље не помажу Сирији и њеном народу након земљотреса због санкција које су већ годинама на снази против сиријских власти али и, како сматрају руски експерти, због пријатељских односа Дамаска и Москве. Они пружају подршку искључиво невладиним организацијама које спроводе разне антисиријске акције.