Прочитај ми чланак

Тло се још тресе, а најгоре тек следи: Глад и сиромаштво већ владају, а Турску…

0

Турску недељама погађају разорни земљотреси у којима је до сада страдало најмање 40.000 људи. Огромна бројка сама по себи представља озбиљну хуманитарну катастрофу, која ће по свему судећи бити много већа. Јер, зло никада не долази само, а у овом случају прате га глад, сиромаштво и болести - три фактора која ће озбиљно кочити опоравак Турске.

Иако су скоро све земље на свету упутиле барем неки вид помоћи у Турску, чини се да то неће бити довољно.

Наиме, потребно је угрејати, нахранити и лечити не тако мали број људи који су извучени из рушевина и којима је овај земљотрес одузео баш све.

Процењује се да их је за сада више од 1,2 милиона. Они ће, док се не предузму мере којима ће им се решити стамбено питање морати да остану у прихватним центрима, јер је према званичним информацијама потпуно уништено најмање 105.000 зграда.

За сада је извесно само да ће добити мизерну помоћ – за око 800,000 грађана Турска је обезбедила помоћ од 10,000 турских лира, односно 531 долара.

Да ствар буде гора, ради се о људима који живе југоисточном делу земље у близини границе са Сиријом – најсиромашнијем делу државе.

Ова област је већ потресена грађанским ратом у Сирији који траје више од једне деценије. Наиме, у овом делу територије с турске стране живе милиони избеглица од сиријског сукоба.

Цео живот на ивици беде, сада им „за вратом дишу заразне болети“

Уз то, логичан след ствари је да у пренатрпаним камповима у којима се налазе они који су преживели земљотрес нема много времена за размишљање о санитарним условима. Нехигијена, праћена болестима или сезонским гриповима, на које грађани погођени земљотресом свакако нису имуни, могла би да доведе и до избијања озбиљних заразних болести.

Такође, у овим прихватним центрима се налази и велики број деце, али и трудница које ће управо ту на свет донети новорођенчад.

Тако је недавно Агенција УН за сексуално и репродуктивно здравље (УНФПА) објавила хитан апел у ком је навела да се у Турској налази око 226.000 трудница којима је хитно потребан приступ услугама репродуктивног здравља.

Нагласили су да се многе жене склањају се у кампове или живе изложене ниским температурама и боре да добију храну или чисту воду, доводец́и своје здравље у опасност.

Пљачке, отимања, превара

Међутим, овде се не завршавају проблеми по турске грађане. Као и приликом сваке хуманитарне катастрофе, на површину је и овог пута испливао муљ друштва који је одлучио да се обогати на мукама „дотучених“ људи.

Наиме, Турска се тренутно суочава и са озбиљном безбедносном кризом – у току претходних недеља догодила се серија пљачки, изнуда и оружаних сукоба.

Све је више извештаја из најпогоднијих турских провинција о хапшењима лопова који пљачкају све пред собом.

Због власници фирми у средишњем округу турског града Антакија празне своје радње у покушају да зауставе пљачкаше. Међутим, на мети су и обични људи, од којих-разбојници хладнокрвно узимају оно мало што је пуком срећом остало.

Колико далеко су спремни да оду најбоље говори то што су две друге ухапшене након што су се представљали као хуманитарни радници и наводно покушали да опљачкају шест камиона хране за жртве земљотреса у провинцији Хатаји.

Да ствар буде гора, људи су покушали да варају људе и из безбедних зона, па је тако најмање шест особа ухапшено у Истанбулу због наводне телефонске преваре за жртве земљотреса у јужном Газијантепу.

О томе колико су овакве пљачке и преваре честе говори и то што је турски председник Реџеп Тајип Ердоган био приморан да измени закон, према ком осумњичени оптужени за пљачку сада, под ванредним стањем, могу да буду у притвору седам дана уместо четири.