Прочитај ми чланак

„Телеграф“ признао: Британија више нема војску!

0

У колумни за „Телеграф“, бивши британски специјалац Тим Колинс износи забрињавајуће проблеме који погађају националну одбрану Велике Британије.

Први проблем који истиче је потешкоћа у регрутацији, наводећи да се уместо привлачења традиционалних војних профилација, данас више наглашава разноликост, што резултира регрутацијом појединаца из различитих мањинских група који можда нису заинтересовани за војну каријеру.

Други проблем је деморализација и исмевање оних које се сматра „нежељенима“ – како их је описао бивши командант британске авијације Мајкл Вингстон као „бескорисне беле мушке пилоте“ – што доводи до масовног напуштања војске.

Трећи проблем је низак ниво безбедносних стандарда, што омогућава непријатељима да се релативно лако инфилтирају у британску војску, како Колинс наводи.

Постоје проблеми и у вези с флотом. Бродови чије су поправке скупо плаћене се повлаче из употребе, а морнарица има потешкоћа у учешћу у НАТО вежбама и сузбијању претњи у Црвеном мору.

Оно што је остало од британске војске је једва функционално, а проблеми су и у вези с наоружањем. Колинс истиче да Британија сада практично нема артиљерију након што је послала преостале системе и муницију Украјини.

Додатно, постоји проблем с набавком новог наоружања. Од 589 наручених оклопних возила, испоручено је само 44, десет година након што су плаћена 5,5 милијарди фунти.

Недостатак тенкова такође је проблем. Прошле године је откривено да британска војска располаже са само 157 употребљивих тенкова „Challenger“, за разлику од 227 који су наведени као доступни.

Многи сматрају да је и тај број заправо мањи, с обзиром на то да британска војска има чак 93 „центра за разноликост“ – вероватно више од функционалних тенкова „Challenger“.