Прочитај ми чланак

Свет се тресе, Почела освета? Русија извела ракетни напад на Кијев и Лавов

0

Два дана након стравичног терористичког напада у Москви, у ком је убијено 133 људи, а рањено преко 100, Русија је покренула велики ракетни напад на Кијев и Лавов. Како се Лавов налази на самој граници са Украјином, неки руски пројектили су завршили и на територији те земље, иначе чланице НАТО-а, због чега је Пољска дигла борбене авионе. Председник Русије Владимир Путин рекао је јуче да постоје информације да су терористи који су извели напад у Москви планирали да побегну преко Украјине, као и да ће свака земља која је имала везе са терористима бити кажњена.

Напад на Кијев и Лавов
Русија је данас извела ваздушне ударе на Кијев и регион Лавова на западу Украјине, потврдили су украјински званичници.

Због руских напада пољске оружане снаге активирале су своје ратно ваздухопловство како би се осигурала безбедност ваздушног простора у близини границе.

Градоначелник Кијева Виталиј Кличко објавио је на свом Телеграм каналу да је након руских ваздушних удара дошло до неколико експлозија, као и да су украјински ПВО систему активно дејствовали у одбијању руског напада.

„Украјинским ПВО системима је уништено десетак руских ракета изнад Кијева и околине“, изјавио је Сергеј Попко, начелник кијевске војне администрације.

Према његовим речима „плиминарне информације указују да нема жртава или вец́е материјалне штете“.

„Треће јутро ове недеље, пред зору, цела Украјина је била под ваздушном узбуном, а грађанима је саветовано да оду у склоништа“, објавила је рано јутрос на свом Икс налогу амбасадорка САД у Кијеву Бриџит Бринк.

Пројектил ушао у Пољску
Рано јутрос један руски балистички пројектил је улетео око два километра у ваздушни простор Пољске, да би наставио свој лет према циљу у Украјини, изјавио је портпарол пољске војске.

„Једна од руских ракета је у 04.23 улетела у наш ваздушни простор брзином од скоро 800 километара на сат и летела је пољским небом око два километра“, изјавио је Јацек Горишевски и потврдио да је мета руске балистичке ракете био циљ на територији Украјине.

У саопштењу се додаје да је руски пројектил ушао у пољски ваздушни простор у близини града Осердова (Љублинско војводство), као и да је војним радарским надзором установљено да је у пољском ваздушном простору провео 39 секунди.

„Покренуте су све неопходне процедуре за обезбеђивање безбедности пољског ваздушног простора. Између осталог, активиране су и пољска и савезничка ратна авијација“, наводи се у Икс објави оружаних снага Пољске.

Путин: Терористима био обезбеђен пролаз кроз Украјину
Руски председник Владимир Путин обратио се јавности поводом терористичког напада, којег је назвао „крвавим и варварским“.

Он је рекао да су терористи кренули ка Украјини, где им је био припремљен „пролаз“.

„Истражне и агенције за спровођење закона учиниц́е све да утврде сваки детаљ терористичког напада у Крокусу. Све ћемо их идентификовати и казнити. Нико нец́е моц́и да посеје отровно семе раздора и раздора у мултинационалном друштву“, рекао је Путин.

Председник Русије је потврдио да су четворица нападача пронађена и приведена.

„Злочинци су хладнокрвно и смишљено кренули да убијају, да пуцају на наше грађане, нашу децу, као што су то некада чинили нацисти када су вршили масакре на окупираним територијама. Планирали су да приреде егзекуцију, крвави чин застрашивања“, рекао је Путин.