Прочитај ми чланак

Суд у Јапану пресудио да је забрана истополних „бракова“ у складу са Уставом

0

Суд у Осаки прогласио је да забрана истополних заједница не противуречи Уставу земље и одбацио тужбу три истополна пара за накнаду штете због дискриминације.

Окружни суд у Осаки (Јапан) је 21. јуна 2022. пресудио да забрана истополних бракова у земљи не крши Устав, преноси Time. Суд је такође одбацио захтеве за обештећење три истополна пара који су рекли да су им повређена права на слободну заједницу и једнакост пред законом.

Суд је пресудио да брак, према јапанском Уставу из 1947. године, значи искључиво заједницу мушкарца и жене, па забрана истополних бракова није у супротности са основним законом. Судија Фуми Дои је нагласио да је хетеросексуални брак систем који је успоставило друштво ради заштите односа између мушкарца и жене који рађају и подижу децу. Истовремено, суд је позвао парламент да размотри методе за заштиту истополних односа, укључујући опције за легализацију истополних бракова.

У Г7 индустријализованих земаља само Јапан не признаје истополне заједнице. „Подршка сексуалној разноликости у Јапану споро расте, а не постоји законска заштита за лезбејке, геј, бисексуалне и трансродне особе. ЛГБТК особе се често суочавају са дискриминацијом у школи, на послу и код куће, што многе доводи до тога да сакрију свој сексуални идентитет“, напомиње „Тајм“, додајући да су ЛГБТ особама у Јапану ускраћене исте економске и правне погодности које уживају хетеросексуални парови у Јапану.

У Азији истополни бракови легализовани су само на Тајвану.