Прочитај ми чланак

Стиже неуништива руска „Aрмата“!

0

Tenk

Руска војска добиће ускоро бета верзију „најпаметнијег тенка“ пете генерације! „Армата“ ће бити премијерно представљена на Дан победе, 9. маја ове године.

Након пет година, фабрика „Уралвагонзавод“ завршила је производњу прве серије „aрмата“ тенкова и тешких транспортера. На листи „потрепштина“ Руске војске за 2015. годину једна од главних ставки су управо ова возила, пише Раша тудеј.

Наводно, 20 тенкова је већ говото и достављено за програм обуке војника који ће чинити посаду.

Тачне карактеристике и изглед тенка биће виђени на паради поводом Дана победе, на Црвеном тргу, 9. маја. А шансе да боље погледа ово иновативно борбено возило јавност ће имати прилику на изложби оружја и војне опреме (Russian Expo Arms), од 9. до 12 септембра.

Ново „армата“ оклопно возило је наводно комбинација свих најзначајнијих иновација у дизајну и изградњи борбених возила, у последњој деценији.

Главнa платформа тенка поседује беспилотну, даљински контролисану куполу, наоружану топом калибра 125 милиметара. Његова енергија биће већа од досадашњих најбољих светских топова, као што је немачки „леопард“.

Његовo 125-милиметарско оружје има 15 до 20 одсто бољу прецизност, а његова угаона дисперзија избацивања ватре је побољшана 1,7 пута.

Према наводима руских медија, „армата“ тенк може поседовати и топ од 152 милиметара, најмоћнији који је икада монтиран на неко борбено возило.

На куполи ће се налазити и топ под-калибра 30 милиметара који ће служити за разне мете, рецимо нисколетеће авионе и хеликоптере.

Главно оружје, то јест тешки митраљез наводно је у стању да спречи долазне пројектиле, као што су антитенковске ракете. Значи да је у стању да неутралише гранате које се приближавају брзином и од 3.000 метара у секунди.

„Армата“ је сигурно и један од најбезбеднијих тенкова на свету. Посада ће се налазити у вишеслојној оклопној капсули, одвојеној од контејнера са муницијом. Возило је у потпуности компјутеризовано и потребно је само два војника да управљају њим.

Тенк би требало да има потпуно механизовано електрично покретање дизел мотором од 1.200 коњских снага.

Раша тудеј наводи и да „армата“ има потенцијал да се развије у потпуно роботско бојно возило.

Према прелиминарним проценама, руској војсци је потребно 2.300 оваквих тенкова.

(РТС)