Прочитај ми чланак

Становници Николајева такође желе референдум за присаједињење Русији

0

Становници Николајева изјавили су за Спутњик да би већина становника овог града гласала за присаједињење Русији када би у граду био одржан исти референдум као у ДНР, ЛНР, Херсонској и Запорошкој области.

„Николајев ће подржати одржавање референдума, само да би изнео своје мишљење, које власт у данашњој тоталитарној Украјини не занима. Како ће се делити гласови? За 30 година независности град се од индустријског центар југа претворио у пијацу. Предузећа су затворена и опљачкана од стране приватизатора. Професионални инжењери отишли су у Европу да зараде новац или су се бавили трговином да би преживели. Педесет одсто схвата да је препород Николајева могућ само у саставу Русије, 30 одсто се плаши кривичне одговорности за учешће на референдуму, остали ће исколачених очију наставити да вичу ‘Украјина изнад свега’ (један од слогана кијевског режима, у складу са стихом химне Трећег Рајха ‘Немачка изнад свега!’)“, испричала је жена која је снимила видео у аутомобилу код Варваровског моста преко Јужног Буга.

Човек који је снимио видео на аутобуској станици рекао је да је референдум који ће се одржати на ослобођеним територијама тема о којој се веома расправља у граду.

„Мислим да када би се (референдум) одржао у Николајеву, већина би гласала за присаједињење Русији. Људи желе да живе нормално. Неко би гласао од срца, а неко би једноставно променио боју. Да ли људи чекају Русију? Људи само желе да живе нормално, а то ће се дешавати само са Русијом“, рекао је он.

Истовремено, један од разлога за симпатије према Русији становници Николајева називају, између осталог, историјско наслеђе и традиције повезане са руском флотом.

„Данас долазак Русије чекају они који знају и памте да је Николајев колевка Црноморске флоте Русије. Потомци оних који су градили бродове, који памте да је сваки камен Николајева био напојен знојем и крвљу дедова и прадедова који су градили за нас и штитили нас. Верујемо да ће доћи дан када ће поново бити поринути бродови из бродоградитељских гиганата Николајева. А то је могуће само са Русијом“, закључила је становница Николајева.

Становници Николајева који су објавили своје видео-снимке, намерно су их снимили код препознатљивих објеката града – на аутобуској станици и код Варваровског моста – како не би било сумње о месту њиховог снимања. Међутим, из безбедносних разлога, људи су принуђени да скривају лица на снимцима и не откривају имена.

Јавне коморе ДНР и ЛНР су 19. септембра упутиле захтеве шефовима република, Денису Пушилину и Леониду Пасечнику, са иницијативом да се хитно одрже референдуми о прикључењу Русији. Следећег дана, власти ДНР и ЛНР саопштиле су да ће референдум бити одржан од 23. до 27. септембра. Такође, 20. септембра су администрације Херсонске и Запорошке области објавиле планове за одржавање референдума у истом периоду.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!