Прочитај ми чланак

Спрема се нови шокантни закон: Немци ће моћи да мењају пол сваких годину дана…

0

Компликована бирократска процедура у вези са променом пола у Немачкој треба да се смањи након што је немачка влада у среду одобрила нацрт Закона о родном самоопредељењу. Овај потез поздравили су активисти за права ЛГБТ особа, али га је критиковала конзервативна опозиција.

Немачка коалиција левог центра планира да реформише садашњи систем, заснованом на Закону о транссексуалцима из 1980. године, који захтева од људи да се подвргну лекарском прегледу, као и скупом и често дуготрајном судском процесу како би у документима променили пол, преноси Ројтерс.
Према реформи, која ће бити представљена парламенту, трансродне, интерсексуалне и небинарне особе убудуће би могле једноставно да промене своје податке – посетом локалном матичном уреду.

Према новом закону не постоји опште старосно ограничење за промену пола, али ће за децу млађу од 14 година захтев морати да поднесу родитељ или старатељ.

Реформом закона такође се настоји да се спречи учестала промена пола у документима, па он садржи забрану сваке даље промене у року од годину дана од прве.

Министар правде Марко Бушман изразио је уверење да ће парламент усвојити реформу. Он је, одговарајући на забринутост критичара да би реформисана правила могла олакшати мушкарцима приступ просторима само за жене, рекао да закон не утиче на правила унутар предузећа
Нови закон критиковао је Гинтер Крингс, члан конзервативне ЦДУ, због тога што не захтева да деца прођу консултације пре промене имена и пола.

Како се наводи, медицинске процедуре за промену пола нису обухваћене законодавством и биће регулисане важећим медицинским стандардима.