Прочитај ми чланак

Шокантно ФБИ откриће: Џозеф и Хантер Бајден добили 10 милинона долара од…

0

Републикаски сенатор Чак Грасли објавио је документ ФБИ доушника у којем се наводи да је украјински олигарх исплатио 10 милиона долара америчком председнику Џоу Бајдену и његовом сину Хантеру.

Власник гасне компаније „Burisma Holdings“ Никола Злочевски рекао је 2016. године доушнику Федералног истражног бироа да је био „приморан“ да Бајденовима уплати по пет милиона долара, пише Њујорк пост.

„Злочевски је прокоментарисао да је, иако је Хантер Бајден глуп, а његов пас паметнији, морао да задржи Хантера у одбору Бурисме како би све било у реду“, наводи се у документу ФБИ из јуна 2020. године.

Украјинац је додао да су му и Хантер и Џо наводно рекли да мора да задржи млађег Бајдена у одбору своје компаније.

Злочевски је током разговора са америчким доушником рекао да има 17 снимака разговора са Бајденима, као и многе поруке и два документа који поткрепљују његове оптужбе.

Према његовим речима, ти докази показују да је он „на неки начин био приморан да Бајденовима плати како би осигурао да украјински генерални тужилац Виктор Шокин буде отпуштен“.

Додао је да никаква средства није послао „великом момку“ (Big guy), односно Џоу Бајдену, рекавши да ће истражитељима бити потребно 10 година како би пронашли незаконите трансфере новца.

Бајден је јавно 2018. године признао да је искористио милијарду долара како би приморао Шокина да оде са функције генералног тужиоца, што се и догодило у марту 2016. године, наводи амерички лист.

Запослење Хантера Бајдена у компанији „Burisma“ било је главна вест у САД 2019. године када је тадашњи председник Доналд Трамп опозван јер је вршио притисак на украјинске власти да истраже Бајденове.