Прочитај ми чланак

Шок најава америчког аналитичара: „Бајден мора да уништи и Турски ток“

0

Гасовод Турски ток, којим се преко Црног мора руски гас испоручује у европски део Турске, могао би да понови судбину гасовода Северни ток. Ово мишљење износи и амерички аналитичар Мајкл Рубин.

Када су руски Гаспром и његови европски партнери објавили планове за изградњу гасовода Северни ток 2 (НС2) за испоруку гаса директно у Немачку, томе се успротивило осам чланица Европске уније и САД.

Као резултат тога, успели су да успоре изградњу гасовода, а након његовог пуштања у рад он је потпуно блокиран. Према речима Мајкла Рубина, Бајденова администрација може да уради нешто слично са другим гасоводом – Турским током. Ово преноси The National Interest.

Турска планира да значајно повећа транзит енергената. Земља не само да жели да повећа обим већ постојећег Турског тока, већ и да развија нове пројекте у енергетском сектору. Реч је о снабдевању нафтом и гасом из Русије, Азербејџана и Ирана.

Аутор сматра да би Бајденова администрација требало да третира Турски ток и друге сличне пројекте на исти начин као и Северни ток 2. Ови енергетски коридори морају бити блокирани.

„Бајден би требало да третира транстурске енергетске коридоре на исти начин као што је на крају третирао Северни ток 2, из истих разлога“, навео је аналитичар.

Према колумнисти, САД не треба само да врше притисак на Турски ток, већ и да улажу у његову алтернативу. Реч је о пројекту EastMed,, који би требало да испоручује гас у Европу у источни Медитеран.