Прочитај ми чланак

Снажне олује: 7 мртвих у Грчкој, Турској и Бугарској, бујица носила кола Србима

0

Грчку, Турску и Бугарску су погодиле снажне олује и поплаве у којима је живот изгубило најмање седморо људи, укључујући двоје туриста које је бујица однела у кампу на северозападу Турске.

Али Јерликаја, турски министар унутрашњих послова, казао је да су након бујичних поплава нестале још четири особе у кампу у покрајини Киркларели, близу границе с Бугарском. “

Спасилачки тимови су лоцирали два тела. Наставља се потрага за још четворо несталих“, написао је на друштвеним мрежама, а преноси Гардијан.

У Истанбулу је јака киша поплавила улице и куће у два насеља, при чему је смртно страдало двоје људи. Десетак их је спасено након што су остали заробљени у књижници.

Бујице у Грчкој односиле аутомобиле

У Грчкој је полиција забранила саобраћај у граду Волосу, оближњој планинској регији Пелион и туристичком острву Скијатос јер су рекордне кише узроковале најмање једну смрт, а бујице су односиле су аутомобиле, што се догодило и српским туристима.

Ватрогасци су рекли да је један мушкарац погинуо у близини Волоса када је на њега пао зид. Пет особа се води као нестало, а вероватно их је однела поплава. Власти су послале упозорења путем телефона у неколико других подручја средишње Грчке упозоравајући људе да остану у својим домовима.

У Бугарској таласи од 2 метра

Николај Денков, премијер Бугарске, рекао је да су две особе погинуле, а три нестале након што је олуја изазвала поплаве на јужној обали Црног мора. Изливање река узроковало је велике штете на путевима и мостовима. Дошло је и до прекида протока електричне енергије, а власти су упозориле становнике да не пију воду из славине због контаминације од поплавних вода.

Јаки ветрови изазвали су таласе од 2 метра на плажама у туристичким одмаралиштима.