Прочитај ми чланак

Владимир Путин: САД талац империјалних амбиција

0

putin4

(Вечерње новости)

Америчка политика је постала талац својих империјалних амбиција. После распада СССР-а, САД је једно време постала једини лидер у свету. Али, то је за Америку постала својеврсна замка, јер су почели да се осећају као империја, рекао је Владимир Путин у разговору са новинарима ТВ канала „Raša tudej“ („Русија данас“) који се емитује за публику у иностранству.

– Империја не може себи да допусти да показује слабости, а било какав покушај да се договори са партнерима често се унутар земље схватао као слабост, а то руководство САД себи није могло да дозволи – објаснио је Путин.

Руски председник сматра да садашње руководство САД одлично разуме да једна земља, па ни САД, није у стању да сама реши све светске проблеме, али због унутрашњо-политичких разлога не може да иде на компромисе.

– Између Русије и Америке данаспрактично не постоје идеолошке противречности, већ фундаменталне културолошке разлике. У основи америчког самосазнања лежи индивидуализам а у основи руског колективизам – казао је Путин и као пример својих ставоава навео хероину романа „Прохујало са вихором“, Скарлет Охару, која није могла да замисли да ће гладовати. – Руски човек, живи са другачијим вредностима, више духовним и приближеним Богу. Због свега тога, Русима и Американцима је тешко да схвате једни друге, али је могуће. Уосталом, у тешким временима као што су Први и Други светски рат, САД и Русија су били на истој страни барикада.

И овом приликом Путин је замерио Американцима што се мешају у унутрашњу политику Русије.

– Наша дипломатска служба не сарађује са покретом „Окупирај Вол-стрит“, док америчка директно подржава опозицију у Русији. Мислим да то није у реду – рекао је Путин нагласивши да је држава дужна да у интересу већине примени законска средства ако неке опозиционе снаге делују изван закона. – Кад се до догађа у Америци, онда они то сматрају „нормом“, а кад то ми чинимо, онда нас критикују. Али у Русији смо већ навикли на америчке двојне стандарде и више не обраћамо пажњу на њихове примедбе.

Говорећи о разлици у менталитету Руса и Американаца Путин је навео пример Стаљина. „Он не би атомском бомбом дотукао противника који се практично предао. А Американци су против Јапана, који није имао атомско оружје, применили атомску бомбу“.