Прочитај ми чланак

Скупштина: Мартиновић вређао посланике без деце; Хаос због слике Вучића и Шредера

0

Посланици у Скупштини Србије настављају данас заседања, а на дневном реду биће расправа о смени министра полиције Братислава Гашића. Претходне недеље седницу је обележила бурна расправа, уз низ међусобних увреда, док је председница Владе Ана Брнабић рекла да је заседање бесмислено. Све информације са данашње седнице пратите у блогу уживо на Нова.рс.

18:06
Орлић удаљио Ћуту са седнице, па прогласио крај данашњег заседања

Владимир Орлић изрекао је меру удаљења са седнице Александру Јовановићу Ћути који је гласно негодовао скандалозно обраћање министра Мартиновића.

Наставак седнице је сутра у 10 часова.

18:00
Мартиновић вређао опозицију: Уместо деце храните куче, маче и златну рибицу

Министар државне управе и локалне самоуправе Александар Мартиновић напао је посланике опозиције на данашњој седници, а посебно је напао посланика Владету Јанковића.

„Ко је вас овластио да будете заступници не родитеља, него те убијене деце? Како вас није срамота да три недеље…“, рекао је Мартиновић, а на негодовање опозиције узвратио је са „Срам вас било“.

Министар је онда наставио са вређањем опозиције наводећи да се „радују што се десила једна таква незапамћена трагедија“.

„Ја храним троје деце, па шта ви хоћете да кажете да само ви имате и волите децу? Хоћете да сада набрајамо ко од вас нити је у браку нити има децу, него уместо деце храни куче, маче и златну рибицу рибицу. Како вас бре није срамота“, изјавио је Мартиновић на седници.

А онда је кренуо да напада Владету Јанковића.

„Слушам овог господина који сабира колико је опомена колико коме изречено, режимско дете, дете високог функционера Савеза комуниста Југославије, све је добио од државе“, оптужио је Мартиновић Јанковића.

Онда је напао посланика ДС-а Срђана Миливојевића.

„Колико имаш деце да те ја питам“, рекао је Мартиновић, а посланици опозиције министру су поручили да треба да га буде срамота.

17:03
Орлић изрекао опомену Лазовићу

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић изрекао је још једну опомену посланику Зелено-левог клуба Радомиру Лазовићу.

16:09

Орлић изрекао опомене опозиционим посланицима, Ћута Мартиновићу донео Вучићеву слику са Шредером: Да ли је тај човек твој председник?
Током бурне расправе међу посланицима, председавајући Владимир Орлић изрекао је опомене посланицима Ђорђу Микетићу, Небојши Зеленовићу, Ћути Јовановићу и Радомиру Лазовићу.

Орлић изрекао је опомену Александру Јовановићу – Ћути јер је пришао министру државне управе и локалне самоуправе Александру Мартиновићу и том приликом му донео „фотографије Александра Вучића са Герхардом Шредером“.

Ћута је том приликом упитао министра Мартиновића „да ли је тај човек његов председник“.

На то је Мартиновић више пута понављао „Тај, тај“, иако је савио фотографију тако да се види само Вучић.

Орлић је тада изрекао опомене представницима опозиције.

15:50
Мартиновић: Постоји човек који ради 14 или 16 сати – тај човек се зове Александар Вучић

„Вама је тешко да устанете ујутру око 9, признаћете то није велики напор. И они не могу да разумеју да постоји човек који ради 12, 14, 16 сати и тај човек се зове Александар Вучић. Због тога су људи гласали за њега. Народна посланица каже да је срамота што је за њега гласало толико људи. Он је председник свих грађана Србије и поносан сам на то што је он мој председник. Аутопутеви којима се возите, то су његова дела. Железнице, стотине нових фабрика су дела Александра Вучића. За разлику од вас, он није затворио ниједну фабрику нити отпустио било кога. А ваша недела, за њих би било мало 10 књига“, рекао је Мартиновић.

 

15:33

Алексић поручио Мартиновићу: Да је среће никада не бисте постали министар

Посланик Мирослав Алексић одговорио је министру Александру Мартиновићу и рекао да он прима пет плата у пет градова.

„Имали смо прилику да чујемо министра на који начин разговара са политичким
неистомишљеницима и да покаже да нема дна. Тај исти човек је опсовао мене, таргетирао је студенте. Постоје сведоци за то што ме је опсовао, а вама су у глави јеховини сведоци. Ја знам да је вама кратка памет (Орлићу прим. аут), али није ни битно. Навикао сам ја на псовке, увреде, омаловажања, али то је мој посао. Спреман сам да трпим и вас и трпећу вас, али морам да вам се захвалим Мартиновићу јер нам нико одавно није урадио такав маркетинг као ви и то бесплатан. Једино је лоше што то говори ви, било би идеално да то говори неко озбиљнији од вас. Што се тиче вас који држите лекције о моралу и доследности, бојим сте да сте искључили вас. Ви говорили за СНС да је финансира Станко Суботић, говорили сте да су то мутљавине са Борисом Тадићем како би се уништила СРС. Изгледа да вам је криво што ви нисте ништа добили у тој подели колача. Ви сте мање ни више него министар у тој мафијашкој странци, како сте је назвали… Ви примате пет плата у пет градова, где сте у сваком осмислили неку функцију. Проблем је што сте без посла оставили без посла колегинице у Ћуприји, да би сте ви и колега Орлић били запослени у тој школи. Ви имате образа да спочитавате било шта, да је среће, ви никада и не бисте могли да постанете министар… Моје оцене су такве какве су“, рекао је Алексић.

Након тога је прочитао извештај са полагања колоквијума председника Србије Александра Вучића.

„Било је неких људи који нису лењи па су пронашли да када је полагао колоквијум 9. 11. био је на конференцији мини Шенген, кад је полагао 9. фебруара 2021. учествовао је на самиту Кина, а један колоквијум полагао је у недељу. Толико о вама. Можда нисам толико добар ђак, али нити сам плагирао, нити муљао… Када видим вас министре Мартиновићу, видим да је теорија Чарлса Дарвина потпуно на месту“, казао је он.

15:23

Липовац Танасковић рекла Мартиновићу да треба да га буде срамота

Марина Липовац Танасковић одговорила је министру Мартиновићу и поручила да треба да га буде срамота.

„Мартиновић је имао излагање од 40 минута, нисте ми дали реплику и морам да кажем срам да вас буде. Сваком вашом реченицом сте унизили парламент, сваки члан послновника сте повредили. Бавили сте се Народној странком, јер немате одговор на питања ко вам је поставио посланик ког сте назвали два, два три. А, тај два, два, три вас је изуо из ципела. За разлику од многих из СНС он није купио докторат, нити научне радове, па запитајте се колико вреди он, а колико ви. Све телевизије са националном фреквенцијом припадају вама, па вам сметају две или три где нешто смемо да кажемо. Срам да вас буде“, рекла је посланица Липовац Танасковић.

14:35

Пауза до 15 сати

Председавајући Владимир Орлић одредио је редовну паузу до 15 сати.

13:43

Мартиновић читао школске оцене Мирослава Алексића

Министар државне управе и локалне самоуправе Александар Мартиновић искористио је своје време на седници Скупштине Србије да прочита оцене из школе Мирослава Алексић.

„Он треба да буде нови вођа српског народа, а своју школу је завршио на следећи начин. Из српског језика је имао оцену довољан два, из социологије је имао три. Најбољи је био у физичком, оцена пет, математика два, електротехника довољан 2…Каже нека народна посланица срам ме било. Ја сам на овде раније читао оцене Александра Вучића, он ми је дао фотокопију свог индекса и јавно сам читао оцене. Ако сам смео да читам оцене свог председника, онда ваљда смем и да читам оцене новог лидера Србије Мирослава Алексића, који се припрема да наследи Вучића“, читао је Мартиновић и додао:

„Мени је јасно да он не зна шта је подела власти. То што се против неког води истрага, не значи да је неко крив или не. Будући да су нам у посети два висока представника две велике државе којима је стало до владавине права и јако им је стало до незавности судова, било би добро да погледају седницу скупштине“, навео је он.

13:29

Алексић одговорио Гашићу: Гостовали Колувија и Хркаловић, остаје још само Беливук да гостује на Хепију

„Рекли сте да сведок не сме да лаже и то је тачно, а прошле недеље сте рекли да су полицајци лагали. Упозорио сам да окривљени може да слаже, али да сведок не сме. Уколико полицајци не говоре истину, сносиће одговорност. Што се тиче Андреја и осталих, истрага још траје. Ово још није завршен случај. На Хепију је гостовала Дијана Хркаловић, па гостовао Колувија и онда је остао још једино Вељко Беливук да гостује. Нема замене теза никаквих. Што се фантомки тиче, оне јесу ваша народна ношња јер сте почели да награђујете оне које носе фантомке“, рекао је Мирослав Алексић.

13:07

Гашић: Деда Ђорђу орден дао Вучић, ја сам му донео војну униформу

И министар полиције Братислав Гашић прокоментарисао минут ћутања и непоштовање власти због смрти чувара Зејтинлика.

„Врло сам поносан на униформу деда Ђорђа, јер сам је ја у однео као министар одбране. Нико се од бивших министара до 2012. године није сетио да однесе, ја сам је однео 2014. године. Задњи пут је добио пре тога 98/99. године, тада су биле оне шарене униформе. Причамо о деда Ђорђу, њему је орден дао председник Вучић. Па ко му је дао држављанство? Ја стварно не знам на толико број неистина него мој осмех. Шта да одговорим на толики број неистина осим да се насмејем… Ви стално понављате исту причу да би лаж постала истина. Желим да вам културно одговорим“, рекао је Гашић.

12:33

Јованов: Чим неко умре, Алексић и њему слични злоупотребљавају његову смрт

Након минута ћутања, што је тражио посланик Алексић, шеф посланичке групе СНС Миленко Јованов срамотно је одговорио.

„Дошло је време да човек мора да два пута да размисли пре него што умре. Чим неко умре, ту су Алексић и нешто слични да злоупотреби ту његову смрт. Што нешто нисте учинили за чика Ђорђа док је био жив, него је добио држављанство Србије пре три године“, рекао је Алексић и добио аплауз владајућих посланика.

12:25

Алексић: Колувија се на Хепију представио као да је монах, дотакли смо дно

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић рекао је да држава синоћ дотакла дно, након што је Хепију гостовао власник Јовањице Предраг Колувија.

„То што нам се дешавају трагедије у друштву је у директној корелацији са оним ко води ово друштво. Ништа се није променило, осим што сте још бахатији. Синоћ смо имали прилике да видимо како се спроводи атак на здрав разум. На Хепију је био гост власник плантаже марихуане Јовањица Предраг Колувија. Е баш због таквих емисија тражимо да се одузму националне фреквенције. Тамо се промовише криминал, синоћ смо дотакли дно. Тамо је оптужени дилер највеће фабрике за производњу дроге у једној представи, где се се представља као да је монах са Хиландара, који је производио органску храну. Он је један добротвор, а зли су полицајци и Алексић. Он је то тако рекао синоћ“, рекао је Алексић и додао:

„Тај човек ужива највећу заштиту власти као нарко дилер. У Колумбији нико није имао такву заштиту, човек коме је заплењењо преко тона и по марихуане. Браните Колувију да бисте одбранили себе јер је у путу Јовањице 3. Колувија шаље поруку да не важе институције, нити правила. Ви да имате било каквог обзира синоћ бисте их похапсили све, прошли сте све границе здравог разума. У току је поступак судски, он се представља као монах… Кажете нема одговорности, трагедије су сплет околности. Нико није крив, ми смо урадили шта је до нас.. Фантомке владају Србијом, увели сте их 2016. године. Оне су ваше народна ношња, видели смо и испред Пинка. Оне су вам свуда. Увели сте нову ношњу, ви сте једна фантомска власт“, нагласио је Алексић.

12:20

Срамота над срамотама: Напредњаци одбили да одрже минут ћутања за чувара Зејтинлика
Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић рекао је да је срамота што није одржан минут ћутања због смрти чувара Зејтинлика Ђорђа Михаиловића. Након тога позвао је посланике да одрже минут ћутања, али је то испоштовала само опозиција. Посланици власти срамотно су добацивали, а нису чак ни устали.

„Поштовани народни посланици. Господине председниче нисте одговорили мојој колегиници Марини Липовац Танасковић због чега није одржан минут ћутања због преминулог чувара Зејтилника Ђорђа Михаиловића. Пошто ви то нисте урадили, ево ја позивам све посланике да одржимо минут ћутања“, рекао је Алексић.

За то време устали су и минут ћутања одржали само посланици опозиције, док су посланици власти причали, а нису се удостојили чак ни да устану.

Опширније читајте у одвојеној вести.

11:57

„Мени претиш, срам те било“: Булатовић вређао Ћуту, умало физички обрачун два посланика

„Циркусанер један обичан. А шта си ти сад дошао? Он себе зове политичарем. Брука и срамота, кукавица једна најобичнија. То су људи који су чинили странку. Он мисли да ће да испровоцира мене, а ја се нисам плашио ни већег зла. Још мало гледајте Скупштину изнутра јер је више никада нећете имате прилике. Преварил сте грађане“, рекао је Булатовић.

Док је он вређао опозицију пришао му је народни посланик Александар Јовановић Ћута, након чега је уследила вербална расправа два посланика која је умало довела до физичког инцидента.

„Мени претиш, срам те било. Мени претиш? Срам те било“, казао је Булатовић.

Уместо опомене за посланике, нарочито Булатовића који је вређао колеге, Владимир Орлић је опоменуо искључиво Јовановића.

„Пришли сте до посланика да се обрачунате, немојте да изазивате инциденте. Јесте се смирили“, рекао је Орлић.

11:46

Јованов: На протестима се одржава стендап комедија и игра коло

Шеф посланичке групе СНС Миленко Јованов изјавио је да се на протестима „Србија против насиља“ игра коло и организује стендап комедија.

„Они су организвали протесте и велики број људи изашао је да изрази пијетет, али након тога они су организовали стендап комедију на Газели да се људи смеју. Па су организовали журку, па смо прошле недеље испред Пинка играли коло“, изјавио је Јованов.

11:29

Тепић: Гашићу, за срам не знате – ви сте срамота за Србију

Шефица посланичке групе „Уједињени“ и потпредседница Странке слободе и правде (ССП) Мариника Тепић поручила је министру полиције Братиславу Гашићу да је он срамота државе и полиције Србије и рекла да се власт погубила и не зна шта ради.

„Протиче 9. недеља од кулминације насиља и зла, чији је епилог 19 убијених и више од 20 рањених, међу њима неких доживотно осакаћених. Масакре је главом платило 19 деце, ученика и младих и школски чувар, док ви и даље срамно понављате да заправо неко хоће вашу главу. Има ли ишта бизарније од тога да ви, власт и ваш шеф нарочито, говорите и како је вама него родитељима убијене деце и онима који су пуком срећом преживели? За срам не знате“, рекла је Тепић, након чега се обратила министру полиције Братиславу Гашићу.

„Видите, министре Гашићу, ако је и постојала нека дилема да ли је захтев за вашом оставком оправдан зато што сте, кажете, ухапсили обојицу убица после два масакара, током претходних дана када смо и ми грађани имали прилику да вас чујемо како нам се обраћате, дилеме више нема. Ви сте срамота политике Србије, полиције Србије и државе Србије. Када сам већ једном овде констатовала да двојицу убица ових масакара нисте ухапсили – како ево већ недељама овде обмањујете грађане, него су се обојица сама предала, тада сте ми добацили и рекли сте – а шта је требало, да их убијемо? Не, министре. Најпре је требало да их спречите, а онда ако не успете да их спречите, онда сте морали да их ухапсите“, изјавила је Тепић са скупштинске говорнице.

11:22

Стигли Гашић и Мартиновић

Након што су посланици поставили питања, на заседање су стигли министри Братислав Гашић и Александар Мартиновић.

10:55

Липовац Танасковић: На аеродрому хаос, због чега министарство не упути упозорење француској фирми

„Зашто седница није почела минутом ћутања? У последњих месец дана сведоци смо губитка пртљага и великих гужви на београдском аеродрому. После проширења капацитета десио се колапс који и даље траје. Чујемо да је боље него јуче, а знамо да није. Зашто Министаство саобраћаја одбија већ месец дана да изда упозорење француској фирми. Какве то тајне уговоре потписујете и молите их да ураде нешто, а упозорења на упућујете?“, рекла је Липовац Танасковић.

10:41

Микетић: Шапић изашао из стана, купио картицу за телефон и претио жени

Народни посланик Ђорђе Микетић тражио је информације од Братислава Гашића шта се дешава са истрагом у вези са претњама које су упућене жени, а које је према речима Микетића, Шапић упутио.

„Питање за министра полиције. Прошле недеље упутио сам допис на који ми нисте одговорили. Питао сам да ли је на сниимку који ми је остављан, а на којем се чује глас градоначленика како упућује претње жени и њеној деци. На снимку се чује „Ти си угрожена, сама си то тражила“. Питање је врло једноставно и молим да се на то питање одговори што пре, одговорите што пре и без врдања. Нема више простора за извлачење. Како сам сазнао она је сама поднела кривичну пријаву против градоначелника Шапића. Према мојим сазнајима Шапић је изашао из свог стана, купио сим картицу и тако је позвао. У кривичној пријави рекла је да је уплашена. Министре Гашића, шта је урађено за 8 месеци, ово је хитно. Знам да знате одговор, па шта ако је градоначелник из СНС и ако је то Шапић“, упитао је Микетић.

10:22

Павићевић: Шта се дешава са фабриком вакцина Синофарм, бацили смо 50 милиона

Народни посланик Ђорђе Павићевић рекао је да је Србија „бацила“ 50 милиона евра у фабрика вакцина Синофарм и упитао шта се дешава са даљом градњом.

„Шта се дешава са фабриком вакцина Синофарм, колико је Србија уложила средстава за изградњу те зграде и да ли је у тој фабрици било некаквих набавки опреме и шта ће она производити? Према проценама, Србија је ту бацила 50 милиона евра која је могла да уложи у друге сврхе. Да ли Министарство здравља планира да предложи легализацију канабиса у рекреативне и медијске сврхе, то је још једно питање“, рекао је посланик Павићевић.

10:17

Орлић провоцира опозицију: Хоће ли вас бити барем 30?

„Хоће ли вас бити барем 30? И хоће ли вам икада доћи овлашћени предстваник? Никада боље бити неће. Хоћете ли нас икада удостојити да дођете“?, рекао је представницима опозиције председавајући Владимир Орлић.

09:57

Данас се наставља расправа о смени Гашића

Посланици Скупштине Србије наставиће данас расправу о Предлогу за гласање о неповерењу министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу који је поднела група опозиционих посланика.

Расправа о овом предлогу почела је 15. јуна, а ванредна седница на којој је ово једна од три тачке дневног реда почела је 30. маја.

Посланици су до сада завршили расправу о извештају РЕМ-а, као и о Предлогу за формирање анкетног одбора који треба да утврди чињенице и околности које су довеле до масовних убистава у Србији.

09:56

Брнабић: Седница Скупштине губљење времена за читаву земљу

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да су посланици из опозиције „политички злоупребили скупштинско заседање“, наводећи да „причају десет пута исте ствари“ иако је она „дала одмах образложење на све“, као и да влада не може да смени Регулатно тело за електронске медије (РЕМ).

„Треба да грађани знају да је ово губљене времена за читаву земљу. У овом тренутку изузетно важни закони чекају на усвајање у Скупштини. Користе (из опозције) заседање за своју политичку промоцију и о свему ван дневног реда причају“, рекла је Брнабић за ТВ Хепи, напомињући да присуствује седницама парламента јер поштује најављену тему о безбедности у Србији.

09:55

Мартиновић читао податке о оцу студента Цицварића, опозиција негодовала

Претходне недеље седници је присуствовао и министар државне управе и локалне самоуправе Александар Мартиновић који је набрајао имовину приватног лица Радована Цицварића и показао његову слику.

Његов син Павле, који је говорио на једном од протеста „Србија против насиља“, поручио је за Н1 да је то начин на који власт жели да застраши сваког грађанина.

Опозиција је због тога оштро негодовола.