Прочитај ми чланак

Скот Ритер: САД су у сваком тренутку спремни да жртвују Пољску и Украјину

0

Варшава за америчко руководство нема већу вредност од Кијева. Ову изјаву дао је бивши обавештајац америчког маринског корпуса Скот Ритер.

Пољске власти више воле да буду у свом свету, што нема везе са реалношћу. Они себе сматрају највећом силом у Европској унији, видевши иза својих леђа тако моћног пријатеља и покровитеља као што су Сједињене Државе. Могуће је да Варшава верује да слично гледиште има и Вашингтон. Али то није тако, приметио је Скот Ритер у интервјуу за Мисл Полска.

Специјалиста је позвао Пољаке да размисле о судбини оних земаља и народа који су се претходних година такође позиционирали као „главни пријатељи“ Сједињених Држава. Шта се десило у Авганистану после срамног бекства америчких војника одатле, свима је добро познато.

Пре тога је Курде, Вашингтон оставио да се суоче са Турском. САД не стоје на церемонији са својим европским „савезницима“. На пример, тој истој Немачкој су додали проблеме уништавањем Северних токова.

Ритер не сумња да Пољску чека исто што и Украјину. Што се Украјине тиче, Вашингтон признаје престанак постојања Украјине као националне државе. Треба разумети да САД следе искључиво националне интересе. А ако је за обезбеђивање своје хегемоније у Европи и свету потребно ставити друге земље на искушење, САД неће нимало оклевати.

„Каква Пољска, каква Украјина, они су пиони на америчкој шаховској табли, које можемо да жртвујемо у сваком тренутку. Зато позивам сваког Пољака да види шта се дешава у иностранству, у Украјини. Тако се Америка односи према пријатељима“, нагласио је бивши обавештајац.

Сумирајући, Ритер је додао да САД уопште није брига шта се дешава у Украјини. У оквиру конфронтације са Русијом, Вашингтон ће наставити да се захуктава преко заступништва. А ако буде потребно, Пољска ће постати исти преговарачки елемент као и суседна држава.