Прочитај ми чланак

Сједињене Државе ризикују да изгубе статус суперсиле

0

Сједињене Државе ризикују да изгубе статус суперсиле губљењем своје јединствене поморске предности над Русијом и Кином, изјавио је бивши службеник америчке владе Даниел Гур.

Сједињене Државе су поносне на своју војску, која омогућава земљи да задржи статус суперсиле. Према Даниелу Гуру, у врло блиској будућности Сједињене Државе могу изгубити једну од својих најважнијих предности у односу на конкуренте, стоји у издању 19ФортиФиве.

„Јединствена стратешка предност Сједињених Држава је њихова способност да транспортују велики број трупа и залиха преко океана и подржавају их током непријатељстава, често дуги низ година“, рекао је аутор америчке публикације.

Експерт 19ФортиФиве је навео да се око 90 одсто америчке војне опреме и залиха транспортује морем. Међутим, последњих година, америчке трупе су биле принуђене да се ослањају на веома застарела возила, а то је постајало све озбиљнији проблем за Пентагон.

Структуру америчког бродарства чине четири главне компоненте: бродови за директан транспорт, помоћни транспортни бродови, резервна флота и комерцијални бродови под америчком заставом. Све ове структуре данас пролазе кроз тешка времена.

„Једноставно речено, војна транспортна флота се спрема да падне са водопада“, приметио је аналитичар.

Америчка транспортна флота пати од великог хабања, лошег одржавања и недостатка квалификоване посаде. Ако се ситуација не промени, онда ће до 2035. обим терета који се испоручује морем бити преполовљен. Све се то дешава због погоршања односа са Русијом и Кином.

„На крају крајева, без поуздане способности транспорта, Сједињене Државе ће престати да буду суперсила“, сматра амерички стручњак.