Прочитај ми чланак

Шире панику због контроле: САД и Финска купују таблете јода, режирају фарсу

0

Финско министарство социјалне заштите и здравства позвало је становнике млађе од 40 година да купе таблете јода као превентивну меру у случају опасности од нуклеарног зрачења, јављају фински медији.

Апотеке су неколико сати након најаве министарства потрошиле залихе таблета.

Удружење финских фармацеута потврдило је у саопштењу да су таблете калијум јодида привремено распродате у свим апотекама у земљи те да ће поновно бити доступне ускоро.

Такође, Бајденова администрација, односно Министарство здравља САД је објавило да ће потрошити и 290 милиона долара на посебан лек против радијације под називом „Нплате“, који планира да дода у своје залихе за „нуклеарне ванредне ситуације“.

„Нплате“, такође познат као ромиплостим, користи се као третман за оне који су акутно изложени зрачењу.

Наравно, никакви лекови не могу да сачувају животе било кога у случају нуклеарног удара. Ово има за циљ стварања панике, страха, а све у циљу лакше контроле, као и код пандемије корона вируса.

Такође, овакви потези подгревају теорију да би Запад могао да изрежира удар тактичким нуклеарним оружјем у Украјини, да за то путем своје пропагандне машинерије лажно оптужи Москву и да притисне земље-чланице да избаце Русију из СБ Уједињених нација.