Прочитај ми чланак

Северна Кореја предвиђа: Колапс Јапана у случају војног савеза са НАТО-ом

0

Намера Токија да наводно искористи САД и Алијансу да "обузда суседне државе и милитаризује" земљу, користећи ситуацију у Украјини и региону је само изговор, каже истраживач Института за питања Јапана при Министарству спољних послова Северне Кореје Ким Сол Хва

Јачање војне сарадње Јапана са НАТО-ом и жеља за милитаризацијом само ће погоршати ситуацију и нестабилност у региону и у самој земљи, а све ће се завршити „колапсом“ Јапана, изјавио је истраживач Института за питања Јапана при Министарству спољних послова Северне Кореје Ким Сол Хва.

Према његовим речима, намера Јапана да наводно искористи САД и НАТО да обузда суседне државе и „милитаризује“ земљу, користећи ситуацију у Украјини и региону је само изговор, преносе „РИА Новости“.

„Токио на овај начин покушава да ‘скине лисице са мировног устава’, чији девети члан подразумева одбацивање рата и поседовања оружаних снага. Јапан у свакој прилици понавља да је ‘данашња Украјина сутрашња Источна Азија’, а ‘могућа ситуација на Тајвану је могућа ситуација у Јапану“, рекао је Сол Хва.

Како је навео, ове изјаве произилазе из њене подле намере да оправда војну интервенцију НАТО-а у региону. Што више Јапан буде јачао свој „војни дослух“ са НАТО-ом, кроз рат и конфронтацију, наставио је, то ће више мира и стабилности бити уништено у региону, док ће за јапански архипелаг то изазвати нестабилност и неповратну изолацију.

„Јапан треба да буде начисто да ће такви договори са спољним силама и план да се земља претвори у војну силу поново довести до колапса те земље“, оценио је експерт.

Подсетимо, претходно је јужнокорејски председник Јун Сук Јол изјавио је да постоји могућност будућег учешћа Јапана у Вашингтонској декларацији, споразумима Сеул – Вашингтон о продуженом обуздавању, будући да Јапан и САД увек могу да почну да сарађују по овом питању ако је потребно.