Прочитај ми чланак

Сари, турбани, хиџаби – може, крст – не сме…

0

У Енглеској медицинску сестру у болници принудили да напусти посао због крстића око врата

Жена тврди да се другим радницима болнице дозвољавало да носе сари, хиџаби и други религиозни украси а од ње су захтевали да скине крст.

У Енглеској је 61-годишња житељка Лондона, и виша медицинска сестра, Мери Онуоха поднела тужбу Суду за радне спорове због изнуђеног отказа из болнице после систематског притиска на њу од стране администрације медицинске установе јер је одбила да скине или сакрије крстић за време посла, саопштава сајт „The Christian Post“.
По речима ове жене, у администрацији болнице „Croydon Health Services NHS Trust“ у Јужном Лондону рекли су да њен мали златни крст на врату представља „претњу безбедности“ и „не сме бити видљив“. Две године је руководство болнице водило службену истрагу над медицинском сестром – хришћанком због њеног сталног одбијања да скине крст. При томе се другим медицинским радницима дозвољавало да носе религиозне украсе: сари, турбане, хиџабе и друге (сари – традиционална женска одећа на Индијском подконтинету, који чини тканина дужине 4,5 до 9 метара и ширине до 1,2 метра).

На крају су жену уклонили од болничких обавеза и понизили све до рада на пријемној служби, а после су је пребацивали са једне административне дужности на другу, док није била принуђена да да отказ у августу 2020. године.

„Мој крст је део мене и моје вере, и он никада и никоме није учинио штету…У тој болници има запослених који иду у џамију четири пута на дан, и нико им ништа не говори. Индуси носе црвене наруквице на рукама а муслиманке носе хиџабе. Ипак, мој мали крст око врата сматран је толико опасним да ми више нису дозволили да радим свој посао“, – испричала је Мери Онуоха.

+ + +

Осврт „Борбе за веру“: Ово није усамљен случај у „хришћанској“ Европи, док се истовремено у њиховим супермаркетима могу слободно („слобода избора“ – једна од европских вредности којима тежимо) купити вина са именима и етикетама самог Адолфа Хитлера.

Питање је времена када ће се овакве ствари дешавати и код нас узимајући у обзир да је, још 2016. године у новопазарском приградском насељу Дојевићи, ОШ „Свети Сава“ преименована у име председника УАЕ – „Kalifa bin Zajed al Nahjan“. Баш у месту које се налази у, данас запуштеној, Дежевској долини – крају у коме се родио Свети Сава…