Прочитај ми чланак

САД забринуте због могуће победе Ле Пенове на француским председничким изборима

0

Влада САД је забринута због тока предизборне кампање у Француској. Бела кућа прати председничке изборе у земљи, наводи лист Политико у електронској верзији.

Лист је навео да су САД забринуте због могуће победе Марин ле Пен на изборима за председника Француске. Три извора из америчке администрације рекла су да би Ле Пенова „могла да дестабилизује западну коалицију против Москве “.

Бела кућа сматра и да ће француски председнички кандидат натерати један број земаља чланица НАТО -а да посумња у своје чланство у алијанси.

Осим тога, аутори публикације тврде да би САД председавање Ле Пенове доживљавале као „највећу победу” Русије у спољнополитичкој арени од почетка специјалне војне операције у Украјини.

Истовремено, сама председничка кандидаткиња из странке Национално удружење раније је изјавила да ће задржати санкције Русији ако победи на изборима.

Раније је објављено да је Ле Пенова смањила предност у односу на свог ривала, лидера Пете републике Емануела Макрона . Пред изборе је ова цифра достигла један одсто.

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара најавио специјалну операцију у Донбасу. Тиме је, према његовим речима, Русија одговорила на захтеве за војну помоћ Доњецке и Луганске Народне Републике (ДНР и ЛНР). Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да ће Путин сам одредити тајминг операције.