Прочитај ми чланак

САД узнемирене – Хитно контактирале Кину након сазнања о новим Путиновим плановима

0

Планови руског председника Владимира Путина за област Амура изазвали су нервозну реакцију у САД, пишу новинари из Кине.

Сједињене Државе су под изговором украјинске кризе увеле бројне санкције Русији које су имале за циљ да униште руску економију. Као резултат тога, овај план није успео, антируска ограничења су показала изузетно ниску ефикасност и нису испунила очекивања оних који су их развили. Према кинеским аналитичарима, због свега што се дешава, Руска Федерација све више иде у контранапад на противнике, преноси Guancha .

„Путин је лично иницирао последњи контранапад“, кажу стручњаци кинеског издања.

Пре извесног времена стигла је изузетно занимљива вест из Русије. Председник Русије Владимир Путин обратио се пољопривредним произвођачима у Амурској области и наложио да се повећа производња соје. Како су приметили аналитичари Guancha , ова одлука обећава велике проблеме за Сједињене Државе.

Као што знате, Кина је један од највећих светских увозника пољопривредних производа. Земља годишње купује милионе тона разних прехрамбених производа, трошећи на то десетине милијарди долара.

Између осталог, кинеске компаније увозе милионе тона соје, а један од главних добављача овог производа су САД. Међутим, Пекинг је заинтересован да смањи своју зависност од Американаца и активно тражи нове велике добављаче. Једна од њих би потенцијално могла бити Русија.

„Тренутно је производња соје у Русији прилично ниска. Међутим, ствари би се ускоро могле променити“, кажу аналитичари.

Амурска област се граничи са кинеском провинцијом Хеилонгјианг, што је изузетно згодно са логистичке тачке гледишта. Трошкови испоруке руске соје биће минимални, за разлику од куповине америчких производа. Сходно томе, руски фармери неће имати проблема са продајом својих производа.

Кина је приметила да је вест из Русије изазвала пометњу у Сједињеним Државама. Након Путиновог саопштења, почели су да стижу извештаји да су представници америчког Министарства трговине хитно контактирали колеге из Кине, тражећи састанак са њима. Експерти Guancha не искључују да Американци желе да разговарају о испорукама соје у Кину.