РУСКИЊА: Зашто ћутите? Ваљда су плућа света важнија од Нотр дама!

0

Ово је наш кисеоник! Велики део екосистема планета се уништава. Ретке врсте животиња нестају с лица Земље и умиру у агонији.

Рекордни пожари у Сибиру који харају више од два месеца уништили су огромне површине шума и настављају с разарањем и емисијама гасова с ефектом стаклене баште.

Како пише „Индекс“, чини се да се мало ко у Русији, а посебно у свету, због тога узбуђује. Прецизније речено, не узбуђује се довољно.

На тај је проблем у свом виралном статусу на Фејсбуку недавно упозорила Александра Шубина, Рускиња с немачком адресом:

„Има једна ствар коју не разумем. Кад смо изгубили само део катедрале, била је то светска трагедија. Људи су ширили реч о томе свуда и донирали новац. Била је то тужна вест и за мене. Али овде имамо глобалну катастрофу! Шуме Сибира горе! Ово је највеће подручје на свету прекривено нетакнутим шумама. А ми га губимо! Више од три милиона хектара шума гори. Можете га видети чак и из свемира! Људи, пробудите се!! Ово је наш кисеоник! Велики део екосистема планета се уништава. Ретке врсте животиња нестају с лица Земље и умиру у агонији.

Зашто ћутите? Није ли то важније и озбиљније од зграде? Не можете задржати добро расположење док се то догађа. Потребни сте, људи! Где су сви познати еколози? Потребна је целу глобална заједница! Јако нам треба ваша помоћ! Не можемо се ослонити на нашу владу. Једноставно су је одбили угасити… Но можемо то зауставити заједничким напорима. Хајдемо!“, написала је она.

Можда делује као дизање панике, али многи наводи Шубинове су тачни.

Руске власти релативно су се касно укључиле у борбу с овом катастрофом, наводи „Индекс“. Руски председник Владимир Путин крајем јула наредио је војсци да помогне ватрогасцима у борби против пожара у Сибиру, али активисти за заштиту околине сматрају да је тај потез стигао прекасно и да није довољан.

Један од разлога ове спорости засигурно је лоша законска регулација према којој руске власти нису обавезне да реагују на шумске пожаре који горе у далеким, тешко доступним подручјима Сибира, тзв. контролним зонама. Проблем је у томе што се око 90% шумских пожара у Русији збива управо у тим зонама.

„Ти пожари требало је да буду угашени на самом почетку, али занемарени су због лоше политике. Сада су прерасли у климатску катастрофу која се не може зауставити људским напорима“, рекао је стручњак за шумске пожаре из Гринписа Русије, добровољни ватрогасац Антон Бенеславскиј.

„Русија би требало да повећа напоре у заштити шума и осигурати довољно средстава за гашење и спречавање пожара. Проблем шумских пожара требало би се решити на међународном нивоу у глобалним климатским споразумима како би се глобално загревање одржало испод 1,5 степени Целзијусових“, додао је.

Гринпис Русија најавио је покретање иницијативе да се лош закон о контролним зонама промени.

Док су се, према Кремљу, површине у којима је пожар активан смањиле с неких 3,5 на око 2,7 милиона хектара, Гринпис тврди да оне расту те да се сада простиру на око 4,3 милиона хектара, што је површина већа од Белгије. Притом треба знати да је у овој години укупно изгорео око 13,1 милион хектара.

Како се наводи, летњи пожари у Сибиру део су уобичајеног, природног годишњег циклуса. Међутим, због климатских промена, односно екстремних температура, суша и снажних ветрова, они су ове године попримили размере без преседана, а чини се да ће временске прилике у наредне две недеље погодовати њиховом јачању.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!