Прочитај ми чланак

Руски геополитички аналитичар: Зашто смо одлучили да проширимо фронт ван Донбаса

0

Геополитички аналитичар Михаил Звинчук говорио је за ТВ Прва о значају повратка вагнероваца на Источни фронт, као и о томе због чега се сукоб у Украјини проширио.

На питање да коментарише спекулације да ће се Вагнерове формације повући са мисије у Африци како би се вратили на Источни фронт Звинчук каже:

„Пре свега, Вагнер који је постојао раније више не постоји. То је сада структура која се поделила на три дела.“

Он објашњава да је један део некадашњег Вагнера отишао у Министарство одбране, да је део њих и даље у добровољној армији, а део је у Руској гарди.

„Многи од њих су и даље у мисијама у Чеченији или Африци, али је важно напоменути да они између себе нису повезани“, истиче он.

„Када кажемо да су се вратили на на фронт, ту мислимо на одреде добровољне армије, а то су на пример они који су освајали Бахмут, значи нису се сада вратили на фронт, већ су тамо неко време.“

Он такође жели да скрене пажњу на то да, што се тиче припадника Вагнера на афричком континенту, да не постоје индикације да ће се они вратити на ратиште, с обзиром на то да имају мисију да обезбеђују безбедност у Малију.

Завинчук је онда говорио о рату у Украјини, коментаришући тренутну ситуацију на фронту.

„Сада са свих страна земље Европе вичу ‘Хајде да помогнемо Украјини’, ширећи причу да, ако победи Русија, биће уништена цела Европа, то пласирају западни медији.“

Он се посебно осврнуо на Шолцову молбу земљама Европске уније да сви треба да шаљу што више оружја Украјини,а посебно противваздушне системе.

„У Немачкој је пропала економија, предузећа се затварају, сва, осим предузећа за производњу оружја, она званично једина остварују профит. Па ви замислите коме се исплати да се шири та пропаганда. Једино произвођачима оружја, што у Европи јесте Немачка.“

Он је потом на мапама показао гледаоцима какво је тренутно стање на Источном фронту.

„Русија свакодневно напада. Пре свега, Украјинци се труде да нас помере и гађају наше линије, јуче су гађали наш аеродром како би уништили наш ПВО“, објаснио је.

„Њихов једини план се базира на претњама. да искористе све ракете како би уплашили Русију, а то раде како би у будућности кренула офанзива руске војске на Харков.“

Прекретница – прећутни договор

Међутим, занимљиво је његово објашњење тога како је заправо дошло до ескалације сукоба, што се може окарактерисати и као прекретница рата.

„Украјинске формације гађају Русију због прећутног договора са Западом, јер је рат требало да се води само у Донбасу. Али када су Украјинци почели да гађају околне области, ми смо одлучили да се не ограничавамо само на Донбас.“