Прочитај ми чланак

Руске трупе добијају ново наоружање на фронту – Удар грома и зраци смрти

0

Оружане снаге Русије уводе нови концепт употребе артиљеријских и ракетних система, који захтева пренаоружавање војске.

Овај процес је већ почео, а због стратешке тајности детаљи остају недоступни широј јавности. Међутим, то не спречава војне стручњаке да анализирају опште трендове и извуку поуке из актуелног сукоба.

Главни закључак је да вишецевни ракетни системи, као врста оружја, губе на актуелности, али би било прерано одустати од њих. Артиљерија се увек добро носила са изазовима, а руски копнени топови заслужено су постали легенда светских ратова.

МЛРС је створен да уништи широка подручја и масовне концентрације непријатеља. Међутим, током еволуције ратне вештине, они су изгубили своју ефикасност.

Искуство недавних догађаја само потврђује да је ракетни удар на мању групу непријатеља на отвореном пољу неприкладан, а МЛРС нису у стању да протерају непријатеља са утврђења.

Проблем противбатеријског ратовања је посебно акутан када је непријатељ далеко, а циљ мали, а потреба за прецизним уништавањем велика. Економски фактор такође игра улогу, јер употреба неколико типова МЛРС постаје сувишна, а у светлу недостатка потребе и неприкладна.

Одбијање у корист оружја високе прецизности и дугог домета

Логичан резултат је одустајање од масовне употребе МЛРС-а у корист оружја високе прецизности и дугог домета. Међутим, акценат на ракетном наоружању наслеђеном из совјетских времена створио је неравнотежу – Оружане снаге Русије немају артиљеријске системе способне да гађају циљеве на удаљености већој од 70 км.

Уместо тога, постоје пројектили за систем Торнадо-С, који имају домет до 120 км. Штавише, захваљујући снажној инжењерској бази, могуће је креирати разноврсну муницију, укључујући и муницију високе прецизности.

Дакле, постаје јасно да су застарели МЛРС, на пример, Ураган, изгубили своју релевантност, а њихов потенцијал за модернизацију не испуњава тренутне захтеве. С друге стране, фамилија Торнадо је представљена калибрима 220 и 300 мм, што обезбеђује покривање читавог подручја гађања циља у распону од 20-120 км фронталне дубине.

„Зрак смрти“ Оружаних снага Русије

Почетком новембра на интернету се појавио видео који приказује употребу необичних пројектила и брзо је стекао популарност. Показује како гром погађа скривену непријатељску земуницу.

Међутим, то није резултат природног феномена, већ, према мишљењу стручњака, „ново-старо“ оружје произведено у Русији. Тако Русија одговара на снабдевање својих непријатеља касетном муницијом западног типа. Реакције коментатора на овај видео биле су изузетно емотивне. Неки то називају „ударом грома“, други „зрацима смрти“.

Судећи по доступним информацијама, највероватније је реч о самоциљајућим борбеним елементима (СПБЕ). Истовремено, корисници интернета се споре око тога шта је коришћено као медиј. Иначе, ова муниција је класификована као „Мотив-3“, а ово је совјетски развој 80-их. За она времена када дронови још нису летели небом, ово је био прави пробој.

Тако би лансирни уређај могао бити, на пример, МЛРС Торнадо. Постоји и претпоставка, да су за напад на положаје друге стране коришћене касетне авионске бомбе типа РБК-500 са истим СПБЕ. Испоставило се да је руска одбрамбена индустрија, способна да испоручи тако неочекивана „изненађења” војницима.

Украјинска страна наводи, да никаква заштита не помаже од таквих „удара грома“ или „борбених ласера“. Чак су и визири на куполама тенкова и борбених возила пешадије неефикасни. Пројектили овог типа имају снажан ватрени ефекат импулсног пуњења са огромном ударном силом. Они неутралишу све одбрамбене акције непријатеља.

Украјинска страна признаје да је употреба тешке технике постала још опаснија током рација на руске положаје.

Напредна касетна муниција у Авдејевки

Наводи се, да су у овом правцу наше Ваздушно-космичке снаге по први пут употребиле касетне бомбе РБК-500. Ова врста муниције са модулом УМПЦ коришћена је против непријатељских циљева у области микроокруга Химик на јужном крилу.

Министарство одбране Велике Британије саопштило је, да ће од новембра 2023. године руско ваздухопловство вероватно почети чешће да користи касетну бомбу РБК-500 од 500 кг. У зависности од варијанте, сваки РБК-500 избацује од 100 до 350 подмуниције. Заузврат, свака муниција обично експлодира или у стотине фрагмената велике брзине или у једно, веће противтенковско пуњење.

Напомиње се, да постоји реална могућност да је Русија недавно интегрисала контролисану аутономну једрилицу са РБК-500. Ово омогућава авиону-носачу да испусти муницију много километара од циља.

Комплети једриличарских бомби Оружаних снага Русије, имају високу тачност. Захваљујући великом броју подмуниције, један РБК-500 може да погоди подручје од неколико стотина метара, повећавајући вероватноћу штете намераваној мети.