Прочитај ми чланак

„Русија зна да ситуација у Српској није једноставна“: Додик се састао са Путином

0

Председник Републике Српске Милорад Додик састао се у Казању са председником Руске Федерације Владимиром Путином. Путин је рекао да зна да ситуација у Српској није једноставна, али је захвалио Додику на томе што одржава редовне контакте са Русијом. Додик је поручио да Српска одбија да се придружи санкцијама Запада против Русије и да неће у НАТО.

„Представници руководства Републике Српске редовно нас посећују. Сарађујемо са вама у различитим областима. Сигуран сам да ће и ова Ваша посета бити од користи и да ћемо успети да искористимо време да разговарамо о билатералним односима у читавом низу области“, рекао је Путин.

Руски лидер је подсетио да су односи Русије и Републике Српске давно успостављени.
„Они су апсолутно конструктивни, веома смо задовољни оним што је урађено и надамо се да ће бити урађено још више“, поручио је Путин.

Он се захвалио председнику Српске што ће присуствовати отварању „Игара будућности“ у Казању, додавши да су оне догађај хуманитарног карактера.

„Хвала Вам што сте прихватили наш позив и што сте дошли као почасни гост на отварање тако занимљивог и, надам се, у будућности веома популарног такмичења као што су Игре будућности. Драго нам је да видимо овде наше пријатеље“, истакао је Путин.

Он је такође захвалио Додику што подржава многе иницијативе Русије, укључујући догађај који се одржава у знак сећања на жртве нацизма.

„Ви чак лично учествујете у шетњи ‘Бесмртног пука’“, подсетио је руски лидер.

Додик је са своје стране рекао да Републику Српску сваки дан покушавају да наговоре да уведе санкције против Русије, али да она покушава да се супротстави свакој могућности да то уради.

„Ми, без сумње, одбијамо да идемо у правцу чланства у НАТО, упркос томе што смо изложени великом притиску“, додао је Додик.

Истакао је да су Срби два пута бомбардовани. Српска једном, Србија други пут.

„И знате, Могу вам посведочити да данас имамо огроман број младих људи, тек новорођене деце које имају последице од осиромашеног уранијума, а чак 10 пута је повећано зрачење на тим рејоном, као и малигине болести узорковане тим бомбардовањем“, рекао је Додик.

Српска има огромну подршку председника Вучића и премијера Орбана

Републка Српска има огромну подршку председника Србије Александра Вучића и премијера Мађарске Виктора Орбана, рекао је Додик током састанка са Путином.

„То нам посебно олакшава ситуацију што се тиче Европе, Међутим читаво руководство Српске, председник Владе, председник НСРС, српски члан Предсендиштва БиХ и ја, сви смо добили санкције САД и Британије. Захваљујући нашим пријатељим у ЕУ, Европа није увела исте санкције нама“, навео је Додик.

Истакао је да ће Српска ојачати.


„Али, ево код нас народ каже што вас не уништи, то вас ојача. Тако да ми верујемо да ћемо изаћи још јачи уз помоћ пријатеља“, навео је Додик, пренела је РТРС.

Путин ће се састати са лидерима из више земаља у Казању – председницима Киргизије, Узбекистана, Казахстана и осталих земаља.