Прочитај ми чланак

Русија представила УН доказе о злочинима украјинских војника

0

Руске дипломате су на неформалном заседању Савета безбедности УН представиле доказе о злочинима украјинских војника и екстремистичких формација. Украјинске власти и њихови западни спонзори не желе да се види реална ситуација, рекао је стални представник Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небензја.

Небензја је скренуо пажњу да Оружане снаге Украјине размештају тешку војну технику у насељена места и користе цивиле као живи штит, што представља кршење међународног хуманитарног права.
„Постоје разлози да верујемо да украјинска војска и паравојне снаге систематски крше све ове принципе. Многи очевици сведоче о томе да украјинска војска користи цивиле као таоце и живи штит“, рекао је руски дипломата.

На састанку је представљена шема како украјински војници размештају своје позиције поред кућа и цивилних објеката. У приземљу се налазе тенкови, у средини су цивили, а на горњим спратовима и на крову су распоређени снајперисти, војници са преносивим ракетама земља-ваздух и тешким наоружањем.

Руске дипломате су показале снимке са интервјуима цивила који говоре о томе како су успели да напусте ратну зону. Према њиховим речима, украјински војници су пуцали на аутомобиле људи који су покушавали да се евакуишу хуманитарним коридорима. На једном видеу је жена категорички демантовала умешаност руске војске у напад на позориште у Маријупољу.

Подсетимо, раније је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је да ће сви који су умешани у мучења руских заробљеника бити пронађени, изведени пред лице правде и добиће шта су заслужили.