Прочитај ми чланак

Руси открили присуство редовних снага НАТО у Донбасу под маском приватне војске

0

До 10 страних приватних војних компанија бори се на страни Оружаних снага Украјине, рекао је Андреј Марочко, официр Народне милиције ЛНР на ТВ каналу Русија 24.

Он је констатовао раст броја страних плаћеника који пристижу из постсовјетских република, земаља источне Европе и НАТО-а.

„Овде има и доста приватних војних компанија. Сада је тешко рећи колико тачно, али има их десетак, тих приватних компанија. Оне су параван за оне регуларне НАТО снаге које су овде у Украјини“, рекао је Марочко.

Он је подсетио да је и пре почетка специјалне војне операције у Украјини деловала такозвана легија страних земаља у којој су били представници Пољске, Литваније, Летоније и Естоније.

„Сада су ову „легију страних“ прилично проредиле наше трупе прилично, разбили смо их у неке мање групе, од вода до четних тактичких група, и обављају разне задатке овде у Донбасу.

Пре свега, те НАТО трупе учествују у опасним акцијама, односно делују као одреди. То су јуришне јединице, јер имају вештину и искуство, а оружаним формацијама Украјине сада недостаје квалификовано особље“, рекао је Марочко.

Русија од 24. фебруара спроводи војну специјалну операцију у Украјини. Владимир Путин је њен задатак назвао „заштитом људи који су већ осам година били изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“.

Према речима председника, крајњи циљ операције је ослобађање Донбаса и стварање услова који гарантују безбедност саме Русије.