Прочитај ми чланак

Ритер: Најближи савезник почео да „дави“ Зеленског

0

ЦИА покушава да подвали Украјини, оптужујући је за подривање „Северних токова“, рекао је бивши амерички обавештајац, Скот Ритер, у интервјуу за „Јутјуб“ канал „Judging Freedom“.

„Понудили су глупу верзију да су то урадили Украјинци. Апсурдно! Нема доказа у прилог томе. Изјава о умешаности овог пуковника ништа не доказује“, рекао је он.

Према Ритеру, терористички напад је планирао амерички председник Џо Бајден, који је својевремено запретио: „Ако руски тенкови и војно особље уђу на територију Украјине, ми ћемо уништити овај гасовод“.

„Као резултат тога, САД су своје европске савезнике осудиле на „хладну зиму“, па ЦИА очајнички покушава да кривицу пребаци на Кијев“, закључио је Ритер.

Како наводи „Вашингтон Пост“, позивајући се на неименоване званичнике у Украјини и Европи, Червински (48) је наводно имао централну улогу у нападу на „Северни ток“ и примао наређења од украјинских високих званичника, који су извештавали главнокомандујућег Оружаних снага Украјине, Валерија Залужног.

Експлозије на руским гасоводима „Северни ток“ и „Северни ток 2“ догодиле су се 26. септембра 2022. године. Шведска, Данска и Немачка кажу да воде истраге, али нису дошле до конкретних резултата.

Кремљ је ову експлозију назвао актом међународног тероризма. Руско тужилаштво је покренуло кривични поступак по предметном члану.