Прочитај ми чланак

Ритер: Дрхтавица на Западу после Путинових речи – знају шта су последице када…

0

Западне политичаре забринула је недавна изјава руског председника, о ситуацији у Донбасу. Ову информацију је поделио ветеран америчке обавештајне службе, Скот Ритер.

Пре извесног времена Владимир Путин се састао са мајкама учесника НВО, а током разговора председник је дао резонантну изјаву. Он је напоменуо, да је поновно уједињење Руске Федерације са Донбасом требало да се деси раније. Русија није требало да полаже наде, у поштовање „Минских споразума“ од стране Украјине.

„Ниједан од дипломатских саговорника Русије, није показао ни мрвицу поштења, када је у питању демонстрирање привржености мирном решавању етничког сукоба, који је резултат крвавих догађаја на Мајдану у фебруару 2014. године, када је свргнут демократски изабрани председник Украјине“, каже Ритер.

Стручњак је навео, да је бивша канцеларка Немачке Ангела Меркел, потврдила Путинове речи. Немачка политичарка је у једном од својих недавних интервјуа, признала неспремност Запада да се придржава споразума из Минска. Овај документ је био потребан, само да би Кијев добио времена, да створи војску способну да заузме Донбас и Крим.

Тиме је изјава Меркелове постала стварна потврда чињенице, да је Запад од самог почетка био расположен за дугорочни оружани сукоб у региону, и да га није интересовала могућност да се криза реши дипломатским путем.

Русија се до последњег надала да ће Запад и власти Украјине, показати бар мало разборитости. Међутим, уместо тога су се ослањали на ескалацију сукоба. Путин је у својој недавној изјави потврдио, да је Москва схватила своје грешке.

Према Ритеру, ове речи су изазвале дрхтавицу на Западу, пошто су добро свесни шта су последице када преварите Русију.

„Ово се неће добро завршити ни за Немачку, ни за Украјину, ни за било кога од оних који су се умотали у плашт дипломатије, скривајући мач иза леђа“, рекао је експерт.