Прочитај ми чланак

Нови грчки министар финансија — енглески ђак

0
© AFP 2015/ LOUISA GOULIAMAKI

© AFP 2015/ LOUISA GOULIAMAKI

Варуфакисово напуштаање позиције и Цакалотосово преузимање, могло би означити отапање ледених преговора између Грчке и њених кредитора.

То није први пут да је Цакалотос заменио Варуфакиса. Он је у преговорима са кредиторима од краја априла, где је на челу грчког преговарачког тима.

Педесетпетогодишњи Цакалотос је главни портпарол грчке владе за привреду, главни преговарач Грчке са кредиторима и заменик министра спољних послова за међународне економске односе.

Грк, рођен 1960. године у Ротердаму, Цакалотос је похађао „Школу Сент Пол“ у Лондону, а затим је студирао политичке науке, филозофију и економију на Оксфордском универзитету. Мастер студије је завршио на Универзитету у Сасексу, а докторирао је 1989. године на Универзитету Оксфорд.

Одлазећи грчки министар финансија Варуфакис наговестио је данас да би Цакалотос могао да преузме функцију министра финансија, најавивши да ће се њих двојица сутра заједно обратити новинарима.

„Одлазим и обратићу вам се сутра заједно са господином Цакалотосом“, рекао је Варуфакис по изласку из Министарства финансија у Атини. На питање новинара да ли ће Цакалотос бити нови министар финансија, Варуфакис је рекао: „Надам се“.

Цакалотос, који важи за једног од најумеренијих чланова левичарске партије Сириза, свој радни век почео је у иностранству, где је од 1989. до 1990. радио као истраживач на Универзитету Кент, а потом је на истом универзитету био предавач до јуна 1993.

Од октобра 1994. прелази на атински Универзитет за економију и бизнис, где се бавио професуром до септембра 2010.

Од 2010. је професор економије на Националном и Каподистриан Универзитету у Атини.

Ожењен је Британком Хидер Д. Гибсон, која је такође економиста.

На изборима 2012. године изабран је за посланика левичарске партије Сириза у грчком парламенту. Реизабран је за посланика у јуну 2012. и у јануару 2015.

(СПУТЊИК)