Прочитај ми чланак

Референдуми отцепљених области покренуће кардиналне промене на светској сцени

0

Руска Федерација намерава да подржи резултате референдума Доњецке и Луганске Народне Републике, као и Херсонске и Запорошке области.

Такве мере ће Москви пружити јединствену спољнополитичку прилику, што указује на суштинске промене које долазе. Новинари информативног издања „Московски комсомолец“ су детаљно испричали како је Русија раскинула са резултатима референдума, а такође су објаснили до каквих промена ће доћи.

Руски аналитичари су скренули пажњу на то да ДНР и ЛНР немају никакве правне и међународне препреке за улазак у састав Руске Федерације. Републике одавно имају све потребне капацитете да им омогуће одржавање референдума по чијим резултатима ће постати део велике земље. Међутим, ситуација се мења ако се покрене питање народног гласања у Херсонској и Запорошкој области.

Према речима новинара, становници ослобођених региона, где ће се одржати референдуми, не могу формално да гласају за прикључење Русији. Ствар је у томе што Херсонска и Запорошка област и даље припадају Украјини.

Ово поставља одређени међународни преседан. Међутим, Русија је раскинула са референдумима и спремна је да се удаљи од општеприхваћених одлука спроводећи целу процедуру у једном гласању, пишу руски медији

„Формално, Херсонска и Запорошка област су региони Украјине. Аутономија није проглашена. Русија их није признала као посебан ентитет. Међутим, решење је пронађено. Шеф Запорошке области Јевгениј Балицки рекао је да ће питања о отцепљењу од Украјине, стварању државе и њеном уласку у Руску Федерацију одмах бити изнета на референдум у региону“, резимирали су аутори чланка, уз напомену да ће резултати референдума покренути кардиналне промене на светској сцени.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!