Прочитај ми чланак

Распад система у свету криптовалута! Више од 300 милијарди долара одједном нестало

0

На Волстриту је у 2022. збрисано више од седам милијарди долара тржишне вредности најликвиднијих акција у индексној корпи С&П 500. Поред тога, хаос ва Волстриту пратио је и онај на тржишту криптовалута. Цена биткоина је пала на најнижу тачку од 2020. године, а више од 300 милијарди долара збрисано је падом цена криптовалута од понедељка, што су аналитичари назвали “савршеном олујом” страха и панике.

Индекс С&П 500 је од краја децембра прошле године пао за скоро 18 одсто, што значи да је на граници уласка у „медвеђе тржиште“ које подразумева губитак вредности од 20 одсто.

Индустријски индекс Дау Џонс, који се јуче спустио за око 104 поена или 0,3 одсто, ове године је у паду за више од 13 процената.

Највише су страдале технолошке акције у индексној корпи Насдак, које су упркос благом опоравку ове године зашле дубоко на територију „медвеђег тржишта“ с падом од 27 процената.

Акције технолошких лидера, Епла, Мајкрософта, Амазона, Гугловог власника Алфабета, Фејсбукове матичне компаније Мета Платформс и “Тесле” су у великом минусу, али је највећи губитник у С&П 500 ове године Нетфликс, који је пао за више од 70 процената.

Овај убрзани пад је укључио алармно звоно и појачао страх да би америчка економија могла да изгуби замајац након снажног опоравка од дубоке али кратке рецесије изазване пандемијом.

Хаос и на тржишту криптовалута

Пад на Волстриту пратио је пад вредности криптовалута, специфично биткоина. Цена биткоина је пала на најнижу тачку од 2020. године, а више од 300 милијарди долара збрисано је падом цена криптовалута од понедељка.

Крипто свет је ове недеље доживео потпуни пад у распродаји која је графички илустровала ризике експерименталних и нерегулисаних дигиталних валута. Чак и када су познате личности као што су Ким Кардашијан и технолошки могули попут Илона Маска разговарали о криптовалутама, све бржи пад виртуелних валута попут биткоина и етра показује да у неким случајевима две године финансијске добити могу нестати преко ноћи.

Садашња ситуација изазвала је највећу панику у свету криптовалута од када је биткоин пао за 80 процената 2018. године. Међутим, овог пута пад цена има шири утицај јер више људи и институција поседује криптовалуте.

„Ово је као савршена олуја“, рекао је Дан Долев, аналитичар који покрива крипто компаније и финансијску технологију у Мизухо групи.

Рани инвеститори су вероватно још увек у доброј позицији. Али, брзи падови ове недеље били су посебно тешки за инвеститоре који су купили криптовалуте када су цене порасле прошле године.

Пад криптовалута је део ширег повлачења од ризичне имовине, подстакнут порастом каматних стопа, инфлацијом и економском неизвесношћу изазваном инвазијом Русије на Украјину. Ти фактори су погоршали такозвани “пандемијски мамурлук” који је почео када са повратком у нормалу у Сједињеним Државама, што је штетило ценама акција компанија као што су Зум и Нетфликс које су напредовале током карантина.

Колико дуго би колапс криптовалута могао да траје, засад није јасно. Цене криптовалута су се обично опорављале од великих губитака, иако је у неким случајевима било потребно неколико година да достигну нове висине.