Прочитај ми чланак

Путинов говор у Кремљу рекао је све–Нема помирења и нема повратка на стари поредак

0

Путинов говор у сали Георгијевски у Кремљу 30. септембра је нови минхенски говор и он је од одлучујућег значаја. Ову тачку гледишта изнео је Марк Епископос, колумниста америчког издања The National Interest.

Од одлучујућег значаја је говор председника Русије у петак, који је одржао у част уједињења нових региона са Русијом. Путин је поново потврдио да Русија неће одустати и да ће настојати да фундаментално редефинише постсовјетски међународни поредак.

Како је приметио Марк Епископос, говор руског лидера највећим делом личи на искрену осуду западног света. То се јасно види из оштрих изјава о томе да западне елите негирају међународно право, а њихова хегемонија има изражен карактер тоталитаризма, деспотизма и апартхејда.

Путин је такође подсетио на широк спектар западних злочина, од атлантске трговине робљем и пљачке Африке до геноцида над индијанским племенима у Америци, од атомског бомбардовања Хирошиме и Нагасакија до бомбардовања Вијетнама.

„Они бахато деле свет на своје вазале, на такозване цивилизоване земље и на све остале, које би, по плану данашњих западних расиста, требало додати на листу варвара и дивљака. Русија никада није прихватила и неће прихватити такав политички национализам и расизам“, цитира Путина аутор америчког издања.

Према речима Марка Епископоса, ово обраћање руског председника је логичан врхунац његовог говора на Минхенској конференцији 2007. године. Путин је и тада рекао да је модел униполарног света у садашњим реалностима неприхватљив, да САД проширују своје право на цео свет и да НАТО не поштује Уговор о конвенционалним оружаним снагама у Европи, приближавајући се руским границама.

По свему судећи, Путинов говор од 30. септембра 2022. је доказ да се ништа није променило од 2007. – Русија је и даље одлучна да стоји на свом месту, само што ће сада то учинити оштрије.

„За разлику од својих претходних демарша против Запада, Путин није утро пут помирењу нити је предлагао оно што види као одговарајућу нагодбу. Уместо тога, руски лидер је практично прогласио егзистенцијалну борбу цивилизација“, пише Марк Епископос.

Сигуран је да у Путиновој поруци није било двосмислености: Русија се бори да сруши деспотски светски поредак предвођен Западом. Епископос сумира: још се не зна тачно како ће се та реторика одразити на конкретне акције, али је јасно да Путинов говор у сали Светог Ђорђа означава нову етапу у развоју света.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!